Video

Matchfixing Willem II: 'Ik heb niks gemerkt', zegt geschrokken Alfons Groenendijk

17 januari 2015 om 12:51
nl
Zeker twee wedstrijden van Willem II zouden zijn gemanipuleerd door Aziatische matchfixers. Dat schrijft De Volkskrant zaterdag. Het gaat om eredivisiewedstrijden uit 2009 en 2010 die mogelijk opzettelijk werden verloren door de Tilburgse club. Trainer van toen, Alfons Groenendijk, reageert geschrokken.
Geschreven door

Alfons Groenendijk staat op het punt om de training op te starten van zijn Roemeense club Universitatea Cluj. Hij was bij Willem II de man aan het roer in het seizoen 2009/2010. Vanuit Roemenië gaat Groenendijk terug naar deze periode. Voor Willem II was het een jaar van overleven. "In zo'n jaar probeer je met elkaar er alles aan te doen om in de Eredivisie te blijven, en als je dan dit soort dingen hoort, dan schrik je wel."  
Groenendijk zegt dat hij nooit iets heeft meegekregen van matchfixing. "Over deze wedstrijden moet ik nog eens goed nadenken. Je zet zo op een rij van wat er toen gebeurd is. Ik heb mijn spelers altijd vertrouwd en dat doe ik nog. Het is natuurlijk wel iets wat bij mij ook binnenkomt."
'Niks gemerkt aan mijn spelers'Alfons Groenendijk heeft de wedstrijden waar het om gaat nog eens voor zichzelf teruggedraaid. "Ja, Ajax uit dat is een wedstrijd die je natuurlijk kan verliezen als Willem II zijnde. Ik heb niks gemerkt aan mijn spelers net zoals de wedstrijd bij Feyenoord. Die wedstrijd hebben we in mijn beleving goed gespeeld, daar zat zelfs meer in. Maar de Volkskrant heeft feiten en e-mails, dus ja, wie ben ik dan om te zeggen dat het niet gebeurd is? Ik heb in elk geval niks gemerkt aan mijn spelers."
Toch sluit Groenendijk niet de ogen voor matchfixing. "Ik wil zeker niet mijn kop in het zand steken, want als het in heel Europa gebeurt, dan is het ook mogelijk in Nederland."
'Schadelijk voor Willem II'De spelersvakbond VVCS hoopt dat er een gedegen onderzoek naar de mogelijk omkoping bij wedstrijden van Willem II in 2009. "De onderste steen moet boven'', reageert voorzitter Danny Hesp zaterdag. "Het is een behoorlijk concreet verhaal. We hopen allemaal dat het in Nederland niet gebeurt. Maar de signalen zijn dusdanig dat op basis van deze informatie de juiste stappen moeten worden genomen.
De KNVB heeft dit al gedaan door aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie. Ik denk dat dit de juiste weg is. "Hesp verwacht wel dat het een lastig onderzoek zal worden. "Ik hoop dat de juiste feiten naar boven komen. Dit verhaal alleen al is schadelijk voor Willem II en het complete betaald voetbal. Maar er moeten zeker geen mensen onterecht worden beschuldigd. Het verhaal komt wel van mensen die crimineel zijn en die een celstraf hebben uitgezeten, dus ik hoop dat een deugdelijk onderzoek echt mogelijk is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.