Joodse gemeenschap waakzaam na dodelijke aanslagen, 'Maar ik ga me niet weer verstoppen'

17 januari 2015 om 14:24
nl
De joodse gemeenschap in Brabant zegt extra waakzaam te zijn na de bloederige aanslagen in Parijs en de verijdelde aanslagen in Verviers. De gelovigen vrezen voor geweld, maar zeggen ook nergens meer voor terug te willen deinzen. Ze willen zich 'niet weer verstoppen'.
Geschreven door

De dramatische gebeurtenissen in Parijs en het Belgische Verviers halen de gruwelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog bij sommige joden weer naar boven. Zo ook bij Lotie Heertje, bestuursvoorzitter van Joods Breda. Zij maakte op jonge leeftijd de oorlog mee.
"De gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog hebben effect op je. En bij sommigen werken de recente aanslagen traumatisch. Er ontstaat daardoor zeker wantrouwen", vertelt Heertje.
'Extremisten weten je tóch te vinden'Joods Breda overlegt met de overheid over de recente dreigingen en zegt waakzaam te zijn. De organisatie hoopt zo op tijd eventuele gevaren te signaleren, hoewel dat een schijnveiligheid is. "Extremisten weten je toch wel te vinden. Het heeft dan geen zin om je tot de tanden te bewapenen", meent Heertje.
Voor Heertje zelf heeft het geen zin om bijvoorbeeld diensten in de synagoge te schrappen omdat terroristen dreigen met aanslagen. Ze vindt dat geen optie, zo geeft ze aan. "Ik ga mij niet weer verstoppen."
Politie houdt oogje in het zeilBehalve in Breda let ook de Joodse gemeenschap in Tilburg op. "We maken ons wel zorgen", zo zegt voorzitter Jacki De Waal van de Liberaal-Joodse Gemeente Brabant. "We zijn al maanden bezig om te kijken naar de veiligheid, maar de gebeurtenissen in Parijs en België brengen alles ineens dichtbij."
Ook in Tilburg is het niet aan de orde om de synagoge te sluiten vanwege de dreigingen, vertelt De Waal verder. De politie houdt daar namelijk een extra oogje in het zeil tijdens de diensten, zou ze hebben toegezegd. Daar houdt het bij op. De Waal: "Omdat het dreigingsniveau in Nederland niet is verhoogd, worden nog geen extra veiligheidsmaatregelen genomen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.