Video

Mogelijk opnieuw stankoverlast in West-Brabant; styreen om middernacht overgepompt in andere boot

17 januari 2015 om 17:54 • Aangepast 21 november 2020 om 20:31
nl
Er is een gerede kans dat West-Brabant de komende dagen opnieuw te maken krijgt met stankoverlast. Rond middernacht wordt het styreen overgepompt in een andere boot. Volgens Aart van Oosten van de Veiligheidsregio Zeeland kan dat opnieuw stank veroorzaken. Mensen die in West-Brabant wonen zouden in dat geval de geur van styreen nog maximaal 72 uur kunnen ruiken.
Profielfoto van
Geschreven door

Twee tankschepen botsten bij het Zeeuwse Bath, vlakbij de Nederlands-Belgische grens. Door de botsing kwam styreen vrij in het water. Een stof die biologisch afbreekbaar is, maar niet oplost in het water. Het schip had meer dan 1000 kubieke meter styreen aan boord. Daarvan is 140 kuub in het water gelopen. Het andere schip raakte niet beschadigd.
De botsing gebeurde niet ver van de Brabantse grens. Uit Hoogerheide, Woensdrecht, Ossendrecht, Roosendaal, Tilburg en Etten-Leur kwamen klachten van stankoverlast.
Hinderlijk, maar niet gevaarlijkVolgens de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is de stank hinderlijk, maar niet gevaarlijk. Bij overlast is het sluiten ramen en deuren afdoende.
Van Oosten: “De geur van styreen is snel te ruiken, maar is ongevaarlijk. Het is geen moment gevaarlijk geweest voor mens en dier. Zaterdagochtend was de stankoverlast al verdwenen. We hebben na de botsing metingen verricht onder meer in de omgeving van Ossendrecht, maar er zijn geen concentraties van styreen aangetroffen.” [tweet:body:https://twitter.com/VRZ/status/556473247991341057]
Veegvaartuig van RijkswaterstaatNa de botsing stroomde ook styreen op de Westerschelde. “Een zogenoemd veegvaartuig van Rijkswaterstaat heeft het styreen opgeruimd en de rest is verdampt”, aldus Van Oosten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.