Video

Matchfixing bederft kijkplezier voetbalwedstrijd, zeggen meeste Brabanders: 'Alles draait om geld'

17 januari 2015 om 19:19
nl
De gedachte dat een voetbalwedstrijd gemanipuleerd kan worden door matchfixers, bederft het kijkplezier. Dat ervaart ruim tachtig procent van de Brabanders, zo blijkt uit een poll van Omroep Brabant. De vraag werd gesteld naar aanleiding van het nieuws dat Willem II in 2009 en 2010 mogelijk opzettelijk eredivisiewedstrijden heeft verloren.
Geschreven door

De duels Ajax-Willem II (4-0) op 17 oktober 2009 en Feyenoord-Willem II (1-0) op 19 december 2009 zijn zeer waarschijnlijk beïnvloed door Aziatische matchfixers. Voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo uit Sierra Leone zou de hoofdpersoon in het omkoopschandaal zijn.
'Alles draait om geld'Op de Facebook-pagina van Omroep Brabant reageren lezers vol afschuw op de huidige ontwikkelingen, onder wie Anita Scholten uit Loon op Zand. “Waar blijf de tijd dat voetbal gewoon sport was. Alles draait nu om geld”, laat ze verontwaardigd weten.
De betrokken Willem II-spelers zouden samen een ton per wedstrijd hebben gekregen om met meerdere doelpunten verschil te verliezen van Ajax en Feyenoord. De KNVB gaat aangifte doen, maar als het aan Patrick van Helmond uit Schijndel ligt neemt de voetbalbond drastischere maatregelen. “Terugzetten naar de vierde klasse, KNVB.”
'Dit geloof ik niet'De integriteitscommissie van de KNVB gaat op korte termijn onderzoek doen, dat bestaat uit het horen van spelers, trainers, clubofficials en de arbitrage. Volgens Bob Lawa ligt het probleem niet alleen bij Willem II. “Ik vind dat alle clubs in Nederland onderzocht moet worden. Het werd altijd al ontkend dat het in Nederland gebeurde”, schrijft hij.
Henk van Roosmalen gelooft niets van het verhaal van De Volkskrant en wil het onderzoek van de KNVB afwachten. “Dit geloof ik niet. Zo gaat de Tricolores niet om met sport”, schrijft de inwoner van Sint-Michielsgestel.
Matchfixing?Matchfixing is het bewust manipuleren van een wedstrijd. Spelers en of scheidsrechters worden daarbij omgekocht om tot een bepaald resultaat te komen. Hierop wordt dan bij wedkantoren veel geld ingezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.