Video

Brabantse parochies gaan geld inzamelen om kerken te behouden tijdens actie Kerkbalans

18 januari 2015 om 09:50
nl
De actie Kerkbalans is zondag weer van start gegaan. En het geld van de Brabanders is hard nodig om kerken open en levend te houden. Steeds minder mensen gaan naar de kerk en donaties worden daarom ook minder.
Geschreven door

In de St. Gertrudiskerk in Wouwse Plantage hopen ze veel geld op te halen tijdens de actieweek van 18 t/m 31 januari. Kerken krijgen geen subsidie, zoals in andere Europese landen wel het geval is. Parochies moeten dus zelf voor inkomsten zorgen. Veel kerken lijden verlies.
Volgens pastoor Hans de Kort is de actie ook zinvol voor mensen die niet naar de kerk gaan. "We gaan nu ook een fonds oprichten voor mensen die niet zoveel hebben met de parochie of kerk, maar wel met het gebouw. Dat ze daarvoor kunnen geven."
TekortenOok de parochies in het bisdom Den Bosch leden in 2013 fors verlies. Ze kwamen bijna vier miljoen euro te kort om kosten voor onder meer personeel en onderhoud van gebouwen (in totaal ongeveer 39 miljoen euro) te kunnen dekken. Het tekort werd onder meer veroorzaakt doordat de opbrengst van de Actie Kerkbalans bijna 9 procent minder was dan in 2012.  
Wil van de Molengraft, econoom bij het bisdom, maakt zich vooral zorgen over het spaarpotje van de parochies. Hieruit moet het toekomstig groot onderhoud van de kerken worden betaald, maar de parochies zijn volgens Van de Molengraft in toenemende mate niet in staat hiervoor geld opzij te zetten. "Te meer daar de kerkbetrokkenheid nog steeds daalt", voegt hij eraan toe. Het bisdom Den Bosch telt overigens 1,1 miljoen katholieken. De parochiecijfers over vorig jaar zijn nog niet bekend.
InitiatievenVan de Molengraft vindt het wel een hoopvol teken dat een recente pilot bij een parochie om de opbrengst van de Kerkbalans te vergroten een 'bescheiden plus' heeft opgeleverd. Enkele jaren geleden kwamen zulke initiatieven ook van de grond in het bisdom Breda.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.