Berging styreen verloopt goed, bergingsschip naar Moerdijk: komende tijd nog kans op stankoverlast

18 januari 2015 om 12:47
nl
De berging van de vrijgekomen chemische stof styreen na een botsing vrijdagavond tussen twee tankers bij het Zeeuwse Bath verloopt goed. Dit heeft de Veiligheidsregio Zeeland zondag laten weten. Het bergingsvaartuig van Rijkswaterstaat dat in de nacht van zaterdag op zondag is begonnen met het opruimen van de chemische stof, is naar Moerdijk gevaren.
Geschreven door

Daar is het schip gelost en schoongemaakt om daarna weer terug te varen naar Zeeland. In de nacht van zondag op maandag is opnieuw gestart met het overpompen van het styreen uit de tanker in het bergingsvaartuig van Rijkswaterstaat. Na het vrijkomen van het styreen vlak na de botsing op de Westerschelde is de stof niet opnieuw in het water beland.
Bij het overpompen kunnen volgens de Veiligheidsregio 'kleine pufjes damp vrijkomen'. Dit kan opnieuw voor stank zorgen.
Stankoverlast in West-BrabantHet vrijgekomen styreen veroorzaakte zaterdag stankoverlast in een groot deel van West-Brabant. Er kwamen tientallen meldingen binnen uit Hoogerheide, Woensdrecht en Ossendrecht. Maar ook van verder in de provincie kwamen meldingen uit Tilburg en Etten-Leur bijvoorbeeld.
Zaterdag werd al bekend dat de opruimwerkzaamheden de komende dagen opnieuw stank kunnen veroorzaken.
Hinderlijk, niet gevaarlijkVolgens de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is de stank hinderlijk, maar niet gevaarlijk. Bij overlast is het volgens de veiligheidsregio afdoende om ramen en deuren te sluiten.  
De eerdere waarschuwing om weg te blijven uit een deel van het kustgebied van de Westerschelde is opgeheven. De beschadigde tanker is stabiel en onder controle.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.