Video

Steeds meer huisdieren eindigen in de oven van een crematorium: 'Hond of kat hoort écht bij gezin'

18 januari 2015 om 15:29
nl
Steeds meer huisdieren eindigen in de ovens van een crematorium. In een jaar tijd steeg de vraag naar crematies voor honden en katten met meer dan tien procent. Dat blijkt uit navraag door Omroep Brabant bij Brabantse dierencrematoria.
Geschreven door

Bij dierencrematorium Jori in Roosendaal waren ze bij de opening, bijna 25 jaar geleden, al blij met twee dieren per week. Mia Dommanschet van dierencrematorium Jori: "Nu cremeren we wekelijks tientallen honden en katten."
Omzet verdubbeldOok andere slimme ondernemers pikken een graantje mee, zoals eigenaren van webshops of dierenbegraafplaatsen. Zoals Carla Meeuwsen uit Den Bosch. Zij heeft een webshop in urnen, amuletten, sieraden en nog veel meer gedenkartikelen voor huisdieren. Meeuwsen: "De vraag groeit enorm. De afgelopen drie jaar is mijn omzet elk jaar verdubbeld."
Over de reden van de almaar groeiende vraag naar een waardig afscheid van overleden huisdieren zijn beide ondernemers het eens. Dommanschet: "Een hond of kat hoort tegenwoordig écht bij het gezin. Vroeger zat-ie in een ren. Na het overlijden werd die begraven of afgevoerd. Maar nu hoort het huisdier bij het gezin. En verdient dus ook een mooi afscheid."
Nog even vasthoudenValerie Schoenmakers Klomp uit Roosendaal liet afgelopen week haar Duitse Herder inslapen bij de dierenarts. Hem daar vervolgens achterlaten, kon ze niet over haar hart verkrijgen. Schoenmakers Klomp, met de asbus van haar hond in de hand: "Toen hij nog leefde, wilde hij altijd graag op schoot zitten, maar daar was hij te groot voor. Nu kan ik hem eindelijk nog even vasthouden."
Volgens Schoenmakers Klomp is een mooie crematie voor een huisdier even belangrijk als voor een menselijk familielid. Schoenmakers Klomp: "Ik heb hem maar twee jaar in huis gehad, maar die twee jaar is hij wel mijn beste maatje geweest. Die kan ik toch niet zo dood op de vloer laten liggen bij de dierenarts? Nu is het ook erg, maar ik heb in elk geval afscheid kunnen nemen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.