Blue Monday te lijf met staande ovaties en een blauw krukje, 'Iedere maandagmorgen depressief' - Omroep Brabant
Video

Blue Monday te lijf met staande ovaties en een blauw krukje, 'Iedere maandagmorgen depressief'

19 januari 2015 om 09:54
nl
Volgens omstreden onderzoek is deze maandag de meest deprimerende dag van het jaar. Gelukkig kun je 'Blue Monday' een positieve draai geven als je in Eindhoven, Den Bosch of Tilburg bent. Een klein groepje fanatiekelingen deelt daar staande ovaties uit aan wildvreemden.
Geschreven door

Het is een initiatief van de ogenschijnlijk goedgehumeurde Rudy van Beurden uit Eindhoven. "Het is mijn missie Nederland en Brabant te ‘positiveren’. Op een dag als vandaag kunnen we wel zo’n impuls gebruiken", aldus Van Beurden, die serieus hoopt dat het werkwoord ‘positiveren’ in 2017 in de Van Dale pronkt.
Geven en nemenDe Eindhovenaar vindt dat elke Nederlander zeker één keer in het leven een staande ovatie verdient. Op de grote stadspleinen in Tilburg, Eindhoven en Breda kun je daarom maandag op een piepklein krukje gaan staan.
"Puur voor dat simpele feit ontvang je vervolgens een daverend applaus", vertelt Van Beurden. De Eindhovenaar wordt bijgestaan door een kleine aanhang, die volgens de initiatiefnemer steeds groter wordt naarmate het applaus en aantal ontvangers vordert.
"De grap is dat het geven van ovaties zó aanstekelijk is dat er binnen no-time een cirkel ontstaat van mensen die met ons meeklappen. Want niet alleen het ontvangen is leuk, ook het geven van applaus voelt supergoed", meent Van Beurden.
Blue MondayDe wetenschappelijke roots van het Blue Monday-fenomeen zijn overigens discutabel. Volgens Van Beurden is dat niet zo relevant. Blue Monday is volgens hem vooral reden eens na te denken over waar je staat in het leven. Mocht dat plots op een kruk zijn terwijl je omringd wordt door klappende toeschouwers, dan weet je nu waarom.
Op busstation Uden hebben de studenten die op de bus stappen totaal geen last van een 'Blue Monday' gevoel. Sterker nog, ze hebben er nog nooit van gehoord: "Iedere maandagmorgen is depressief, het is gewoon de slechtste dag van de week", zegt een student.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.