Uitzetting Veterans MC Breda: 'Gemeente misbruikt landelijk beleid tegen motorclubs'

19 januari 2015 om 13:38
nl
De gemeente Breda misbruikt het landelijke beleid tegen motorclubs om motorclub Veterans uit hun clubhuis te zetten. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra. Volgens hem kan de gemeente niet goed onderbouwen waarom de veteranen hun clubhuis aan de Langendijk uit moeten.
Geschreven door

De motorclub deelt het gebouw met de Stichting Veteranenhuis. In het pand komen actieve militairen en veteranen bij elkaar. In het pand is een aparte ruimte ingericht voor veteranen die ook lid zijn van de motorclub.
Joseph Raaijmakers, voorzitter van de stichting, is blij met de uitspraken van Diekstra. "Hij concludeert precies hetzelfde als wij." Raaijmakers benadrukt dat Diekstra de stichting en motorclub niet bijstaat als advocaat. "Hij heeft vanuit zijn interesse in de militaire wereld onze zaak bekeken."
Veteranen willen in gesprek met gemeenteDe voorzitter hoopt dat de uitspraken van Diekstra ervoor zullen zorgen dat de gemeente Breda in gesprek gaat met zijn stichting. "Dat we als volwassen mensen om de tafel kunnen gaan zitten om de kwestie uit te praten. Hopelijk brengen de uitspraken van deze advocaat met landsbekendheid dat teweeg", aldus Raaijmakers.
Veterans MC heeft buiten Breda nog drie afdelingen in het land. "In geen enkele plaats hebben we problemen met de gemeentes", zegt de voorzitter. "Ik wil bijzonder graag ook zo'n band met de gemeente Breda."
De Stichting Veteranenhuis bestaat sinds april vorig jaar. De Veterans MC merkte dat er ook veel veteranen bij hen aanklopten die niets met motoren hebben. "Zij waren op zoek naar een plek om elkaar te ontmoeten. Omdat Breda een militaire stad is met de KMA en in Roosendaal het Korps Commando Troepen zit, zijn er in deze regio veel veteranen."
"Daarom hebben we in Breda het inloophuis geopend", legt Raaijmakers de keuze voor Breda uit. "Op de eerste inloopavond kwamen al zo'n veertig veteranen af." Aan die avonden komt als het aan de gemeente Breda ligt een einde.
Rechter niet bevoegdDe Stichting Veteranenhuis spande daarom een rechtszaak aan tegen de gemeente om de uitzetting te voorkomen. Afgelopen vrijdag vond de kantonrechter dat hij niet kon oordelen over de kwestie. De veteranen hopen nu in een spoedzitting van de bestuursrechter af te dwingen dat ze in hun clubhuis mogen blijven.
De gemeente wil de veteranen weg hebben omdat er pamfletten in de wijk werden uitgedeeld met de aankondiging van feesten en wekelijkse bijeenkomsten. De gemeente vindt die activiteiten niet passen bij het tijdelijke karakter van de bruikleenovereenkomst van het gebouw.
'Aangeslagen maar lang niet verslagen'De Stichting Veteranenhuis zegt in een persverklaring 'boos en teleurgesteld' te zijn. "We zijn aangeslagen maar nog lang niet verslagen", is op hun website te lezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.