Levenslang voor Faig B. uit Helmond, die vrouwen doodschoot in Zwijndrecht en Helmond

19 januari 2015 om 16:55
nl
Na de rechtbank in Den Bosch heeft nu ook het gerechtshof in Den Haag levenslang opgelegd aan een inwoner van Helmond. Volgens het Hof heeft de nu 29-jarige Faig B. vier vrouwen doodgeschoten in Helmond en Zwijndrecht. Dit gebeurde in 2011. Negen jaar geleden kreeg een Brabander voor het laatst een levenslange gevangenisstraf opgelegd in eigen land.
Geschreven door

De dader was in beroep gegaan, omdat hij volgens zijn zeggen onder invloed was van drugs en alcohol toen hij tot zijn daden kwam. Zijn advocaat had twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging bepleit.
Ex-vriendinnen onder slachtoffersTwee van de slachtoffers waren ex-vriendinnen van de Helmonder. Ook de zus van één van hen en de moeder van één van deze jonge vrouwen kwamen om het leven. De vader van twee van de vrouwen raakte gewond. Faig B. werd aangehouden nadat de eerste slachtoffers waren gevonden. Daarna vond de politie in zijn huis in Helmond ook nog zijn 20-jarige ex-vriendin Farida. Zij bleek enkele dagen eerder te zijn doodgeschoten.
Net als de advocaat-generaal kwam het Hof tot de conclusie dat de inwoner van Helmond volledig toerekeningsvatbaar was. Om deze reden was er geen aanleiding voor het opleggen van tbs met dwangverpleging. Het Hof stelt vast dat Faig B. 'op nietsontziende wijze drie nog jonge vrouwen van hun kostbaarste bezit - het leven - heeft beroofd.' Ook is de nabestaanden 'onbeschrijfelijk en onherstelbaar leed' toegebracht.
Levenslang wordt niet vaak opgelegdHet komt in ons land niet vaak voor dat een verdachte levenslang krijgt. Deze onherroepelijke straf wordt vaker geëist dan opgelegd. De laatste keer dat een Brabander levenslang kreeg, was in 2006. Het Hof in Den Bosch veroordeelde een Eindhovenaar van toen 37 tot die straf voor de moord op zijn buurjongens Baris en Bircan Kaya. Ook werd hij gestraft voor de poging tot moord op hun ouders.
Later dat jaar legde het gerechtshof in Den Bosch een Tsjetsjeen en een Duitser levenslang op vanwege hun betrokkenheid bij een drievoudige moordzaak.
Eind oktober 2011 kreeg Vincent T. uit Veghel levenslang met een minimumstraf van 20 jaar voor de moord op Jo Yeates. Deze straf werd hem opgelegd door de rechtbank in het Engelse Bristol. De ingenieur bekende dat hij de vrouw om het leven heeft gebracht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.