Video

Bredase carnavalsoptocht in het teken van veiligheid na aanslagen in Parijs

19 januari 2015 om 17:42
nl
Over een kleine maand is het alweer carnaval. Met de verschrikkelijke aanslag in Parijs nog vers op ons netvlies rijst de vraag: hoe speelt carnaval vierend Brabant daar op in? Kun je het thema rondom Mohammed en de islam beter mijden of kun je gerust met een lange baard en wit gewaad over straat?
Geschreven door

Met name deelnemers aan de diverse optochten spelen vaak in op de actualiteit. In Breda worden daarom alle inschrijvingen van te voren gecontroleerd.
'Kwetsende wagens worden geweigerd'"Wagens of acts die kwetsend zijn, worden geweigerd. Zeker als het gaat om bepaalde geloofsgroepen", vertelt John Kuijlaars die over de veiligheid gaat tijdens de optocht in het Bredase Kielegat.
Dat doen ze in Breda overigens al jaren. "Daar hebben we sinds de aanslagen in New York in 2001 een protocol voor." Grappen mogen uiteraard wel. "Carnaval blijft een feest. Dus de lokale politiek op de hak nemen mag gewoon", legt Kuijlaars uit.
Zo kan in Breda de nieuwe burgemeester Paul Depla vast rekenen op aandacht in de optocht. "Zo lang het maar niet kwetsend is, mag het."
Deelnemers worden streng gecontroleerdHet protocol in het Kielegat zorgt ervoor dat de organisatie tot in de puntjes op de hoogte is van de plannen van de deelnemers aan de optocht. "We krijgen alle aanvragen schriftelijk binnen. In de loop van het seizoen gaan we ook nog een keer langs in de bouwschuren om te controleren", weet Kuijlaars.
Vlak voor de optocht op het opstelterrein worden alle wagens en acts nog eens door de organisatie bekeken. Slimmeriken die de regels toch willen omzeilen, worden er tijdens de optocht genadeloos uitgepikt.
"Voor de optocht begint, instrueren we alle juryleden over wat wel en niet mag. Als er iets voorbij komt dat niet kan, dan bellen ze dat naar ons door", legt de veiligheidsadviseur uit. "Die deelnemer wordt dan per direct uit de stoet gehaald."
Niemand geweigerdOverigens zijn er dit jaar geen optochtdeelnemers geweigerd in Breda. "Er was wel één club die we qua thema een iets andere richting in hebben moeten sturen, maar dat had niks te maken met de islam", aldus Kuijlaars.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.