SP wil Kamerdebat over ondergang van Pantein-Vivent én actie van staatssecretaris Martin van Rijn

20 januari 2015 om 14:09
nl
De SP wil dat er in de Tweede Kamer een debat komt over de gevolgen van het faillissement van zorgorganisatie Pantein-Vivent. Door het bankroet komt de thuishulp voor mensen in twintig gemeenten in Noordoost-Brabant in gevaar. Ook staan ongeveer tweeduizend banen op de tocht.
Geschreven door

De SP wil weten hoe de ondergang te rijmen valt met de fusie twee jaar geleden van Pantein en Vivent en of er sprake is van wanbeleid. De partij vindt het vreemd dat bij het samengaan werd beweerd dat dat nodig was om op langere termijn de continuïteit en kwaliteit van de huishoudelijke zorg te waarborgen.
'Failliet van het kabinet'Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wordt gevraagd te onderzoeken wat er mis is gegaan. Het failliet van Pantein is het failliet van dit kabinet, zo stelt Kamerlid Tjitske Siderius.
Ook zou hij in actie moeten komen om oorzaak en gevolgen van het faillissement uit te zoeken. De SP stelt een gesprek voor tussen de bewindsman en Pantein-Vivent. Verder worden hem vragen voorgelegd over het salaris van een bestuurder, dat in de ogen van de socialisten buitensporig is. De partij vindt dat dit niet te rijmen valt met het feit dat de thuiszorgmedewerkers juist een lagere vergoeding krijgen dan waarop ze recht hebben.
Bedenkingen bij ZuidZorgMogelijk wordt later op de dag bekend of en hoe de zorgorganisatie wordt overgenomen door ZuidZorg in Veldhoven. De SP heeft ook hier zijn bedenkingen bij. Van Rijn is gevraagd uit te zoeken waarom juist deze organisatie is gekozen als overnamepartner.
Dit sluit weer aan bij vragen van de Eindhovense raadsfracties GroenLinks, PvdA en SP. Zij zeggen dat ze de afgelopen dagen veel klachten hebben binnen gekregen over ZuidZorg. Ook in Zuidoost-Brabant dreigen mensen hun huishoudelijke hulp kwijt te raken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.