Gemeenten Noordoost-Brabant zien ZuidZorg niet zitten als alternatief voor failliet Pantein-Vivent

20 januari 2015 om 19:53
nl
Zeker zestien gemeenten in Noordoost-Brabant kiezen níet voor ZuidZorg als nieuwe aanbieder van huishoudelijke hulp. De organisatie, die haar hoofdvestiging in Veldhoven heeft, leek sinds het faillissement van Pantein-Vivent de voornaamste overnamekandidaat te zijn.
Geschreven door

Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Vught kiezen voor bestaande aanbieders. Een groep gemeenten bestaande uit Bernheze, Boekel, Boxmeer, Landerd, Oss, Sint-Oedenrode, Sint-Anthonis en Veghel heeft voor dezelfde oplossing gekozen. Dit geldt ook voor Den Bosch. De gemeenten voelen zich te veel onder druk gezet door de curator van het failliete Pantein-Vivent en ZuidZorg.  
En dinsdagmiddag maakten in een gezamenlijke persconferentie ook de gemeenten Cuijk, Grave en Mill bekend niet voor ZuidZorg te kiezen, maar voor Tzorg. [Tweet:body:https://twitter.com/janwaalen/status/557556181003431937]
Op deze persconferentie werd ook duidelijk dat niet alle gemeenten de vrije keuze hadden om voor ZuidZorg te kiezen. Dit omdat zij contractueel hadden afgesproken met andere aanbieders om bij hen te aan te kloppen wanneer een van de bestaande aanbieders weg zou vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Den Bosch.
'Vanochtend nog optimistisch wakker'Marc Veldhoven, directeur van ZuidZorg, zei afgelopen zaterdag nog bij Omroep Brabant dat het voor 80 procent zeker is dat zijn organisatie het werk zou overnemen.
Hij zegt ook dinsdagochtend optimistisch wakker te zijn geworden en begrijpt niet waar het uiteindelijk is misgegaan. "Misschien heeft het te maken met verkiezingstijd of lokale belangen", oppert Veldhoven. Hij zegt het besluit van de gemeenten te betreuren.
'Zekerheid van werkgelegenheid'De nieuwe aanpak met bestaande aanbieders gaat op 1 februari in. Volgens de gemeenten biedt die de meeste zekerheid van werkgelegenheid en continuïteit van de zorg.
Tzorg, waarvan het hoofdkantoor in Uden staat, is de grote winnaar geworden van deze ontwikkelingen. Tzorg wordt in alle gemeenten genoemd als partij die cliënten en medewerkers van Pantein-Vivent zou kunnen overnemen. “Ons uitgangspunt is om alle thuishulpen van Pantein-Vivent een baan aan te kunnen bieden. Het gaat dan om een jaarcontract met een bruto salaris van 10,08 euro per uur. We gaan nu in contact met de thuishulpen van Pantein-Vivent“, vertelt woordvoerder Erwin Vos namens Tzorg.[Tweet:body:https://twitter.com/janwaalen/status/557558293766635523]
Met de klant overstappenDe overname wordt de komende weken georganiseerd en de betrokken cliënten krijgen hierover donderdag een brief van hun gemeente. Personeel van Pantein-Vivent kan er voor kiezen om met de klant over te stappen, zo schrijven de gemeenten.
De thuiszorgperikelen hebben geen gevolgen voor Uden. Deze gemeente heeft in het verleden voor een andere partner gekozen.
Het faillissement van Pantein-Vivent veroorzaakte de afgelopen dagen veel ophef, omdat de huishoudelijke zorg voor mensen werd bedreigd én omdat bijna 2000 banen op de tocht kwamen te staan.  
Boze reactiesHet leidde tot boze reacties van bijvoorbeeld wethouder Saskia Heijboer van de gemeente Vught, raadsvragen, Kamervragen en extra raadsvergaderingen.
ZuidZorg had als voorwaarde voor een overname gesteld dat minstens 5000 van de 6100 cliënten de overstap maken. Op deze manier zou voor ongeveer vijftienhonderd van de achttienhonderd medewerkers hun baan zijn gewaarborgd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.