Doden bij Nederlandse luchtaanval met Apache-helikopters op rebellen Mali

20 januari 2015 om 20:33
nl
Nederlandse militairen hebben een luchtaanval uitgevoerd op rebellen in het noorden van Mali. De militairen hebben in Mali de beschikking over vier Apache-gevechtshelikopters van vliegbasis Gilze-Rijen. Bij de aanval zijn volgens een woordvoerder van de rebellen vijf doden gevallen en meerdere mensen gewond geraakt.
Geschreven door

De aanval werd uitgevoerd op opstandelingen van de MNLA die oprukten richting de plaats Tabankort. De woordvoerder van de MNLA sprak van ten minste één VN-helikopter die werd ingezet bij de aanval.
Stabiliteit in MaliNederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan de VN-missie MINUSMA. De missie moet de stabiliteit in Mali herstellen en de burgerbevolking beschermen.
In een verklaring benadrukt Minusma dat er eerst waarschuwingsschoten zijn gelost in de richting van het voertuig van waaruit de beschieting op de blauwhelmen werd geleid. Toen daar niet op werd gereageerd en de beschietingen doorgingen, maakten de gevechtshelikopters het voertuig onschadelijk. Daarbij werd het boordkanon ingezet.
Twee helikopters in actieHet ministerie van Defensie in Den Haag heeft bevestigd dat er twee Nederlandse Apache-gevechtshelikopters in actie zijn gekomen. Minusma betreurt dat er niet werd gereageerd op de waarschuwingsschoten en dat gevechten in het gebied doorgaan.
Veel Brabantse militairenIn totaal telt de Nederlandse bijdrage ongeveer 450 militairen. Veel van die militairen komen uit Brabant. Zij houden zich voornamelijk bezig met het vergaren van inlichtingen.
De vier gevechtshelikopters werden in mei vorig jaar vanaf vliegbasis Gilze-Rijen met een Antonov 124 naar de Malinese hoofdstad Bamako gevlogen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.