Video

Zoektocht naar de 'Guus Meeuwis onder de vogels' in Rosmalen

21 januari 2015 om 00:50
nl
Ruim 22.000 vogels vanuit de hele wereld strijden vanaf donderdag in Rosmalen om de wereldtitel. Mondial 2015, het grootste vogelevenement ter wereld wordt dit jaar georganiseerd door de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders (ANBvV).
Geschreven door

In Autotron zijn veel exotische vogels, maar vooral talloze soorten kanaries en parkieten te zien. Die strijden allemaal om de mooiste kleur en zang. “Eigenlijk zijn we bij de zangvogels een beetje op zoek naar de Guus Meeuwis onder de vogels", zegt Rein Grephorst, voorzitter van de ANBvV.
VogelgriepOndanks het haast ontelbare aantal vogels valt de opkomst Grephorst een beetje tegen. Hij denkt dat vooral de uitbraak van de vogelgriep, waardoor eerder vogelshows werden afgelast, daar de oorzaak van is. "We merkten toch dat deelnemers, vooral de Nederlandse, heel terughoudend waren in hun aanmelding. Sommigen komen zelfs helemaal niet, dat is jammer. We hoopten op 26.000 vogeltjes, nu zijn het er 4000 minder.”
Om de kosten van het evenement te beperken moest de organisatie op zoek naar een creatieve oplossing voor de grote hoeveelheid vogelkooitjes. De oplossing zat in kartonnen kooitjes. “Zo hoeven we alleen maar de waterflesjes en roostertjes aan de voorkant te plaatsen. Bovendien kunnen de kartonnen kooitjes gewoon worden weggegooid en hoeven we niet alles achteraf schoon te maken.”
Kookaburra’sEen van de pronkstukken van het wereldkampioenschap zijn volgens Grephorst twee Kookaburra’s. Behalve dat de vogels niet vaak gehouden worden, is er volgens hem nog een aspect dat ze bijzonder maakt: “Het zijn echte vleeseters. Sommige vogelhouders voeren ze zelfs dode kuikens. Al zien wij liever dat ze langs de slager gaan voor restjes vlees.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.