Kleur in grauw vluchtelingenkamp Syrië, kunstenares Esther van der Ham uit Breda wil hoop brengen

21 januari 2015 om 10:32
nl
Kunstenares Esther van der Ham uit Breda heeft onlangs vier containers beschilderd in een Syrisch vluchtelingenkamp aan de grens met Turkije. Die containers worden daar gebruikt als school. Met de schilderingen hoopt de kunstenares dat er wat kleur komt in het grauwe en troosteloze vluchtelingenkamp.
Geschreven door

Zo is in het kamp geen boom meer te vinden. Die zijn allemaal gekapt om vuur te maken.
Veel groenDe Bredase kunstenares heeft daarom veel groen op de containers geschilderd. Ook heeft zij veel belangrijke monumenten in Syrië geschilderd, zoals de klokkentoren van Homs en de beroemde moskee van Damascus. "Dit zijn voor de Syrische mensen belangrijke symbolen van hoop en vrede", aldus Van der Ham.
Tot dusver gingen 1700 van de 5200 kinderen in het kamp naar school in een tent. "De schoolcontainers zorgen voor veel betere schoolomstandigheden voor de kinderen. Ook kunnen door het plaatsen van de containers meer kinderen in het kamp gebruik maken van onderwijs", zegt de directeur van Ash-Sham Care, de hulporganisatie die achter het plaatsen van de containers zit.
'Eigen draai'Van der Ham maakte het kunstwerk samen met vluchtelingen. "Uiteraard heb ik aan het geheel wel een eigen draai gegeven door het toevoegen van bijzondere bomen en vogels."
Eerder schreef Van der Ham met Elsbeth de Jager het boek 'Jamil& Jamila'. Het boek helpt kinderen in de scholen in de vluchtelingenkampen onder meer om hun trauma's te verwerken. Kinderen in Europa krijgen door het lezen van het boek meer begrip voor leeftijdgenoten in de vluchtelingenkampen.
Land ontvluchtVolgens Stichting Vluchteling zijn meer dan drie miljoen Syriërs hun land ontvlucht. Naar schatting zijn binnen de landsgrenzen 7,6 miljoen Syriërs op de vlucht voor het geweld. [YouTube:body:http://youtu.be/EePCpj_MQp4]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.