Video

'Gratis' Stipe Perica kan NAC Breda alsnog geld kosten: 'Geen deal om je voor te schamen'

21 januari 2015 om 14:49
nl
Stipe Perica moet minstens twintig wedstrijden bij NAC Breda in de basis starten. Anders moeten de Bredanaars alsnog een huursom betalen aan Chelsea. Het is maar zeer de vraag of Perica dit seizoen die twintig wedstrijden gaat halen.
Geschreven door

Tot nu speelde de spits namelijk nog maar negen wedstrijden. Deze winter werd Guyon Fernandez aangetrokken en trainer Robert Maaskant ziet hem als eerste optie voor de spitspositie.
GratisNAC Breda kan de Kroatische aanvaller nu nog kosteloos laten spelen. Aan de constructie is wel de voorwaarde verbonden dat Perica twintig keer (schorsingen blessures tellen niet mee) in de basis start in beker- of competitiewedstrijden. Hoe hoog de huursom dan wordt, is niet duidelijk. Volgens NAC gaat het om een klein bedrag.
"Chelsea wilde afgelopen zomer een paar ton huur voor Perica en dat kunnen wij gewoon niet betalen", zegt directeur Justin Goetzee. "Uiteindelijk konden we hem onder deze voorwaarden toch halen. Het is geen slechte overeenkomst. Het geld is ook gereserveerd, maar ik praat niet over bedragen."
'Ik hoop dat Stipe blijft'NAC Breda zou daarom wel oren hebben naar een tussentijdse overgang van Perica. Udinese uit Italië zou belangstelling hebben. Bij een tussentijds vertrek van Perica zou de eis van twintig wedstrijden vervallen en kan NAC het geld op zak houden.
"Ik weet niet of hij blijft", zegt technisch directeur Graeme Rutjes. "Gisteren kwam het bericht dat Udinese belangstelling zou hebben, maar wij hebben niks vernomen. Ik heb het ook aan Stipe gevraagd en die wist het zelf ook niet. Zelf hoop ik dat hij blijft. Ik zie nog steeds mogelijkheden genoeg voor hem om te spelen. Maar de trainer bepaalt altijd of hij speelt of niet."
Stok om mee te slaanTechnisch directeur Graeme Rutjes wordt nu door een deel van de NAC-aanhang verweten dat hij een slechte deal heeft gesloten met het Engelse Chelsea. "Als NAC zit je niet echt in een luxepositie", zegt Rutjes. "We staan met de rug tegen de muur. NAC zit in categorie 1, we mogen en we kunnen niks. Alles wat we doen moeten we verantwoorden bij de KNVB. Chelsea kwam er op terug dat Stipe gratis zou komen. Dan moet je wat anders. Wij kunnen helaas de eisen niet stellen. Bovendien zou hij onder Gudelj (vorige trainer) gewoon spelen."
"Ik schaam mij niet voor deze deal', zegt directeur Goetzee hierover. "Het wordt gebruikt als stok om Graeme Rutjes mee te slaan."
Druk op RutjesHet zorgt er in in ieder geval voor dat de druk op de positie van Rutjes weer toeneemt. Ook op het hoogste niveau wordt inmiddels aan zijn capaciteiten getwijfeld. "Ik verantwoord alles wat ik doe", zegt Rutjes over de kritiek. "Ik heb meerdere malen contact met de Raad van Commissarissen (RvC). Zij zijn op de hoogte van alle zaken die ik doe. Het is aan hen om te oordelen.      
Achter huur Menno Koch zit ook een constructieOnder leiding van Rutjes is er momenteel -door de slechte prestaties- een soort van grote schoonmaak aan de gang te zijn. Opmerkelijk genoeg zijn Rutjes eigen aankopen, Boateng en Ssewankamboo, al na een half jaar verdwenen. En ook Damcevski en Perica staan op de nominatie om de club te verlaten.  
Naast een nieuwe trainer, Robert Maaskant, kwamen de spelers Marcellis, Fernandez en Koch. De laatste wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van PSV. Ook over Koch zijn afspraken gemaakt. "Bij PSV betalen we gewoon huur. Er zit een bepaalde kortingsregeling op . Hoe vaker hij speelt, hoe minder wij betalen. Ik denk dat dit ook weer logisch is."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.