Jeugdvoetballers kiezen liever schorsing dan gedragscursus van Halt, 'Project nog niet mislukt'

21 januari 2015 om 14:01
nl
Eén amateurvoetballer heeft eind vorig jaar een gedragscursus bij Halt verkozen boven een langdurige schorsing. Hij was één van de tien jeugdspelers in onder meer het district Zuid I (grotendeels Brabant) die meededen aan een experiment van de KNVB en Halt. Negen anderen wilden toch 'liever' de schorsing uitzitten.
Geschreven door

Het project begon in oktober. Ook het district West II doet er aan mee. Volgens de voetbalbond is het nog veel te vroeg om van een mislukking te spreken. De tweede competitiehelft zal worden gebruikt om optimaal te leren van de opgedane ervaringen, zo zegt een woordvoerder van de KNVB.
'Sport en gedrag interventie'Het speciaal ontwikkelde programma 'sport en gedrag interventie' is bedoeld voor spelers van twaalf tot achttien jaar, die een schorsing van minstens zeven wedstrijden hebben gekregen. Die volgt op overtredingen als natrappen of het beledigen van een scheidsrechter.
In plaats van een uitsluiting kan worden deelgenomen aan een gedragscursus van Halt, dat gespecialiseerd is in alternatieve maatregelen. Spelers die het traject goed afronden, wacht strafvermindering in de vorm van een voorwaardelijke straf.
Drempel te hoog?Volgens Trouw onderzoeken de KNVB en Halt of de drempel voor de strafvervangende cursus niet te hoog is geweest. Er was ruimte voor 25 spelers.
De twee partijen werken al langer samen in het actieplan 'Naar een veiliger sportklimaat'. De amateurclub RWB in Waalwijk is een van de drie verenigingen die hiervoor een veiligheidsanalyse hebben laten uitvoeren. Die moet duidelijk maken hoe de sfeer binnen een sportclub is. Onderzocht is welke maatregelen nodig zijn om sportiviteit te stimuleren en ongewenst gedrag aan te pakken. De aanpak is inmiddels door andere verenigingen overgenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.