Cabaretier Leon van der Zanden strijdt mee als 'Grootste Taalvirtuoos' in Paarse Krokodillentranen

21 januari 2015 om 15:14
nl
'In zijn eerste val, leert de arend vliegen.' Met dit eigentijdse spreekwoord doet de Helmondse cabaretier Leon van der Zanden een gooi naar de finale van het spel Paarse Krokodillentranen. De meeste spreekwoorden wachten al honderden jaren op een waardige, eigentijdse opvolger. Paarse Krokodillentranen daagt woordkunstenaars uit een nieuw, origineel spreekwoord te bedenken, dat mensen ook over tachtig jaar nog aanspreekt.
Geschreven door

Ook Van der Zanden nam de uitdaging aan en ging op zoek naar een eigentijdse variant van het spreekwoord 'Iedere soldaat heeft een maarschalksstaf in zijn ransel', wat zoveel betekent als: door zich volledig in te zetten kan iedereen zijn ideaal bereiken.
'Inspiratie zoeken'"Dat viel nog niet mee", aldus de cabaretier. "Het was zeker niet zo dat ik de ultieme spreuk zomaar uit m'n mouw schudde. Ik ben op zoek gegaan naar inspiratie op internet, door te kijken hoe mensen tegenwoordig kijken en schrijven. De organisatie had me getipt om niet te veel naar Twitter- en Facebooktermen te kijken. De kans is namelijk vrij groot dat die social media-platforms over tientallen jaren helemaal niet meer bestaan."
Vijftien verschillende versies"Daarna heb ik wat vrienden gebeld om te brainstormen. Op een gegeven moment had ik vijftien verschillende versies van het spreekwoord. En dan is het zaak dat ene tijdloze juweeltje te kiezen dat naadloos inplugt op onze spreektaal. Ik ben zeker een halve dag bezig geweest om tot de ultieme spreuk te komen", zegt Van der Zanden.
De cabaretier neemt het op tegen vier anderen, waaronder Thom van Loon, de populairste Twitteraar van Tilburg en omstreken. Ook cabaretiers Gregory Shapiro, Jan Noniem en Riza Risserand hebben elk hun eigen, moderne variant gemaakt van het spreekwoord 'Iedere soldaat heeft een maarschalkstaf in zijn ransel'.
Publiek stemtHet publiek kan op de website van Paarse Krokodillentranen stemmen op hun favoriet. De winnaar mag zich de Grootste Taalvirtuoos van Nederland noemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.