Vier jaar cel voor topman transportbedrijf Rynart na miljoenenfraude

21 januari 2015 om 16:26
nl
De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de voormalige directeur van transportbedrijf Rynart uit Zevenbergen veroordeeld tot vier jaar cel. Het faillissement van het bedrijf in 2007 werd veroorzaakt door fraude. Ongeveer 2400 werknemers verloren daarbij hun baan. De 47-jarige man uit Klundert maakte zich schuldig aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen, stelde de rechter. Tegen de man was vijf jaar celstraf geëist.
Geschreven door

De voormalig financieel directeur van Rynart moet 37 maanden de cel in. Twee andere verdachten, een Bredanaar die als controller werkte en een financiële topman van de vestiging in het Hongaarse Boedapest, werden woensdag vrijgesproken.
Accountants jarenlang om de tuin geleidRynart zou bij het faillissement in 2007 hebben gelogen over de omzet. Het bedrijf kreeg destijds op basis van valse cijfers een lening voor een overname terwijl die op basis van reële cijfers vermoedelijk niet was gegeven.
De fraude was zodanig opgezet dat de controlerende accountants en de raad van commissarissen jarenlang om de tuin werden geleid.
Rabobank voor 88 miljoen opgelichtUiteindelijk gingen banken bij het faillissement voor tientallen miljoenen euro's het schip in. Justitie schat de totale schade op 125 miljoen euro. De grootste gedupeerde was de Rabobank, die werd opgelicht voor 88 miljoen euro.
Vier medewerkers van het transportbedrijf schikten hun aandeel in de geruchtmakende fraudezaak eerder met justitie. Ze kregen taakstraffen en boetes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.