Video

Dankbaar voor kanker: Eveline Koopmans (31) uit Eindhoven 'had het nooit anders gewild'

21 januari 2015 om 23:17
nl
Liefdevol, knap en oprecht. Dat zijn de woorden waarmee mensen de openhartige brief van Eveline Koopmans (31) uit Eindhoven omschrijven. Honderden reacties kreeg ze op haar dankbrief aan haar ziekte kanker. "Als ik alles terug had kunnen draaien en dit nooit mee had hoeven maken, had ik het oprecht nooit anders willen doen."
Geschreven door

Wie Eveline op het eerste gezicht ziet, merkt niet op dat dat ze al drie jaar lijdt aan baarmoederhalskanker. Inmiddels heeft ze uitzaaiingen op andere plekken in haar lijf.
Al snel na deze constatering maakte verdriet plaats voor dankbaarheid. Daarover schrijft ze regelmatig blogs, maar de dankbrief die ze schreef raakte velen.  
Steun in de rug voor anderen"Een dankbrief is een andere omgang dan we gewend zijn. Misschien kan ik hier mensen mee raken die ook in die positie zitten. En daar dan baat bij kunnen hebben", zegt Eveline.
Dankbaar voor kanker. Hoe kan dat? "Het heeft mij veel gebracht. Het ging bij mij om de toekomst, presteren. Toen ik de uitslag kreeg voelde ik mij bevrijd. Er kwam rust. Als je ziek wordt, kom je ineens tot de kern van het leven. En dat is liefde."
AfscheidsfeestEveline zit in de laatste fase van haar leven. Hoe lang ze nog te leven heeft, weet ze niet. "De artsen gaven mij eerder nog een jaar, maar daar zit ik al overheen." Afgelopen weekend was het, hoe wrang ook, feest in huize Koopmans. Vrienden en familie werden uitgenodigd voor een afscheidsfeest.
Vroeger had ze graag de touwtjes in handen, maar nu is het afscheidsfeest een van de weinige dingen waar Eveline nog controle over heeft. "En dat vind ik fijn. Ik heb controle over mijn bruiloft en mijn uitvaart. En dan komt heel even die oude Eveline naar boven."
Laatste droom"Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen, in drievoud. Maar ik heb nog een laatste droom." Woensdag werd het platform van Het Eindshow Fonds 'Dream or Donate' gelanceerd. Deels om de uitvaartkosten te dekken, maar al het overige geld gaat naar een speciale activiteitendag voor zieke kinderen.
"Ik heb veel kinderen met kanker ontmoet. Dat vind ik heel schrijnend. Het mooie is dat donateurs via sociale media kunnen zien hoe die dag is verlopen. Het is mijn laatste droom die verwezenlijkt zal worden."
Eveline volgen Wie Eveline's verhalen wil volgen kan terecht op haar blog. Daarnaast is ze te zien in het volgende seizoen van de BNN-serie 'Over Mijn Lijk'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.