Retour Hemel, een zoektocht naar genezing van kanker: 'Zo wilde ik niet leven'

21 januari 2015 om 19:14
nl
Mark Bos uit Rosmalen is ongeneeslijk ziek. Hij heeft prostaatkanker met uitzaaiingen. In plaats van zich neer te leggen bij de behandeling die artsen hem voorschreven, ging hij op zoek naar alternatieve geneesmethoden. Die speurtocht en de strijd tegen zijn ziekte, heeft Bos gefilmd. Dat is de documentaire 'Retour Hemel' geworden.
Geschreven door

In september 2012 krijgt journalist Mark Bos te horen dat hij prostaatkanker heeft. En dat de ziekte ongeneeslijk is. De bodem verdwijnt onder hem vandaan. Maar daarna moet hij verder.
Oerwoud aan alternatieve geneeswijzenZijn artsen stellen een behandelplan voor, maar daar kan Mark zich maar deels in vinden. “Een onderdeel van die behandeling was het zetten van hormoonspuiten. Nadeel van die spuit is dat je testosteron en dus ook je mannelijkheid afneemt. Dat wilde ik niet, zo wilde ik niet leven”.
Bos weigert de hormoonspuiten en hij gaat hij op zoek naar alternatieve geneesmethoden. Al snel komt Mark tot de conclusie dat de wereld van de alternatieve geneeswijze een oerwoud is.
Wim 'The Iceman' HofMet zoveel verschillende methoden en beloften is zijn kritische journalistieke blik een groot voordeel. De methode van Wim Hof, alias de Iceman, spreekt Bos erg aan.
Hij besluit met Hof naar Polen te gaan voor een training. "Na één dag was ik om", vertelt Bos. "Ik voelde het verschil in mijn lijf en kreeg veel energie". Tot op de dag van vandaag zet hij de methode van Hof door.
In blote bast de Kilimanjaro opDe kou trotserend, rent en fietst hij vele kilometers. Met als hoogtepunt het beklimmen van de Kilimanjaro in januari vorig jaar. In blote bast en zonder zuurstof bereikt hij de top.
Helaas hebben de alternatieve geneesmethoden niet tot genezing geleid. Bos heeft na 2,5 jaar nog steeds kanker. Of al zijn inspanningen zinvol zijn geweest of juist zijn situatie hebben verslechterend, weet hij niet. Maar de zoektocht naar genezing heeft van Bos wel een beter en gelukkiger mens gemaakt.
Duidelijke boodschap“Ik ben in balans en voel me goed. Daardoor kan ik de ziekte beter aan", zegt Bos in het programma Onder Ons. Zijn documentaire heeft dan ook een duidelijke boodschap.
“Ik vind dat reguliere en alternatieve geneeskunde beter met elkaar moeten samenwerken. Je hebt ze als patiënt allebei keihard nodig. En ik heb me vaak als een klein kind gevoeld in een gevecht tussen twee ouders. Dat moet anders.”
De documentaire ‘Retour Hemel’ van Mark Bos wordt maandag 26 januari uitgezonden op NPO 2.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.