Video

Thuishulpen failliete Pantein-Vivent protesteren bij raadsvergadering Oss

21 januari 2015 om 20:09
nl
Zo'n zeventig thuishulpen van het failliet verklaarde Pantein-Vivent protesteerden woensdagavond bij de gemeenteraadsvergadering in Oss. Ze vroegen de politiek om aandacht voor hun onzekere situatie rond werk en inkomen.
Geschreven door

"Wat moet je anders?", verzuchtte een van de actievoerende dames op de publieke tribune voorafgaand aan de vergadering. "Je moet alles proberen, dus zitten we hier. Maar ik betwijfel of het zin heeft."
Onzekerheid voor 1800 thuishulpen en 6000 cliëntenDe gemeenten in Noordoost-Brabant kozen eerder deze week niet voor overname per 1 februari van Pantein-Vivent door ZuidZorg. En daarmee duurt de onzekerheid over de toekomst voor zo'n 1800 schoonmaakhulpen én hun ruim 6000 cliënten voort.
Twee medewerkers van de thuiszorg spraken in. Na hun verhaal werd er niet één vraag gesteld door een gemeenteraadslid en dat zorgde ervoor dat er op de tribune sisgeluiden klonken en opmerkingen als 'het is toch niet te geloven'.
'Waar zit de thuiszorg? Hier zit de thuiszorg!'Na inspreker Karim Skalli van vakbond FNV scandeerde de tribune 'Wie is de thuiszorg? Wij zijn de thuiszorg! Waar is de thuiszorg? Hier is de thuiszorg!'.
Een meerderheid in de raad in Oss steunt het besluit van het college van burgemeester en wethouders om de cliënten onder te brengen bij de resterende acht zorgaanbieders in Oss. Belangrijk daarbij is voor hen ook dat zoveel mogelijk thuishulpen overgenomen worden en dus hun baan houden. De SP riep expliciet op om als gemeente ook eisen te stellen aan het loon van de thuishulpen.
Nog steeds niet zeker van baanOpnieuw bleek dat de thuishulpen actievoeren voor zichzelf maar eigenlijk net zo hard voor hun cliënten. "Ik heb voor de zekerheid mijn planning voor komende maand uitgeprint. Maar zeker van werk ben ik dus nog niet, ook al hoor ik dat er links en rechts door andere zorgaanbieders al contracten worden aangeboden."
"We werken nog een week onder de naam van Pantein-Vivent. De meeste van mijn cliënten hebben geen idee wat er speelt," aldus een van de actievoerders. "Sommigen gaan huilen als je vertelt dat je straks misschien niet meer komt helpen. Anderen halen hun schouders op in de veronderstelling dat er toch altijd wel iemand zal komen."
Vakbonden roepen op tot actie komende twee wekenDe vakbonden CNV en FNV hebben dinsdagavond de thuishulpen opgeroepen om de komende twee weken zoveel mogelijk hun stem te laten horen bij de lokale politiek. Inzet daarbij is vooral behoud van het huidige salaris.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.