Honderden kinderen gaan uit hun dak bij judoclinics in Veldhoven: "Een te gekke sport"

VELDHOVEN - Het plezier bij de kinderen spat er vanaf woensdagmorgen bij de judoclinics in Veldhoven. Zeshonderd kinderen volgen de clinics waarmee het schooljudoproject van gemeente feestelijk wordt afgesloten.
"Kinderen krijgen 'Skills for life' mee door de judosport", zegt judoka Ruben Houkes. Samen met judokampioen Neal van de Kamer geeft hij de clinics.

Respect
Bij schooljudo staan zeven waarden centraal. Het gaat om respect, discipline, samenwerken, beheersen, weerbaarheid, vertrouwen en natuurlijk plezier.

"De kinderen leren bijvoorbeeld hoe ze hun agressie kunnen beheersen, daar hebben ze hun leven lang baat bij", zegt Houkes.


Te gekke sport
Onder het toeziend oog van trotse ouders gaan de kinderen uit hun dak tijdens de clinics."Judo is een te gekke sport, ik krijg er energie van", zegt een jongen die bijna woorden tekort komt. Ook andere kinderen zijn stuk voor stuk enthousiast.

Na afloop van de clinics kregen de kinderen een judodiploma. Als ze willen kunnen ze nog een paar weken judolessen volgen bij een vereniging en eventueel lid worden.