Veel minder ladingdiefstallen, mede door zeven arrestaties in regio Eindhoven

22 januari 2015 om 11:52
nl
Het aantal ladingdiefstallen is vorig jaar met 23 procent gedaald in vergelijking met 2013. Dat meldt de politie donderdag. Ladingdiefstal door het afdekzeil kapot te snijden daalde in 2014 vooral sterk in het derde kwartaal. Dat komt door de arrestatie in juni van zeven verdachten in de regio Eindhoven.
Geschreven door

Zes van hen kwamen uit Eindhoven en Geldrop. Ze worden ervan verdacht dat ze ladingen hebben gestolen uit vrachtwagens. De zevende man uit Leende werd opgepakt voor het verkopen van gestolen spullen. Ladingdieven zijn met name in Brabant actief.  
Aantal pogingen ladingdiefstal nagenoeg gelijkIn 2013 werden er in ons land nog 241 ladingen gestolen. Vorig jaar waren dat er 185. Het aantal pogingen bleef met 189 in 2013 en 181 in 2014 bijna gelijk, blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit 2014 van de politie.
Rechercheurs van de Landelijke Eenheid van de politie kregen zicht op een complete dadergroep en een groot aantal concrete misdaden. In de huizen van de verdachten werden gestolen televisies, contant geld, dure horloges en drie auto's in beslag genomen.
Veel ladingen verdwenen door oplichting  Het aantal keren dat ladingen verdwenen door oplichting steeg van zes in 2013 naar 23 vorig jaar. De meeste gevallen gebeurden in het eerste kwartaal van 2014. In december pakte de politie hiervoor drie verdachten in Brabant op. Ze namen tijdelijk een transportbedrijf in gebruik en haalden verschillende ladingen op, die ze vervolgens niet bij de klant afleverden.
Bij twaalf doorzoekingen vond de politie vijf gestolen trekkers van opleggers, zes gestolen opleggers en twee vuurwapens. Verder trof de politie nog andere voertuigen en verschillende aanhangers aan. Die bleken ook gestolen.
EVO blijVerladersorganisatie EVO reageert blij. Na een jarenlange stijging van ladingdiefstallen is er nu een daling, concludeert de organisatie. "De gezamenlijke aanpak van bedrijven en de overheid helpt."
Transport en Logistiek Nederland (TLN) reageert ook verheugd. "Zo'n sterke daling is natuurlijk prachtig. Maar iedere diefstal is er een te veel, dus alle betrokken partijen moeten scherp blijven zodat we de komende jaren nog betere cijfers gaan zien", zegt voorzitter Arthur van Dijk. "Ook het doen van aangifte blijft essentieel, dat maakt de ernst en omvang van de problematiek helder en zorgt dat daar voldoende aandacht voor blijft."    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.