Hogere accijns op benzine levert het kabinet geen geld op: opbrengst 45 miljoen euro lager

22 januari 2015 om 12:24 • Aangepast 21 november 2020 om 20:26
nl
De opbrengst van accijnzen op benzine tussen januari en november 2014 is gedaald met 45 miljoen euro. Dat meldt staatssecretaris Eric Wiebes van het Ministerie van Financiën donderdag aan de Tweede Kamer. Gekeken is naar de eerste elf maanden van het jaar.
Profielfoto van
Geschreven door

Het kabinet verhoogde begin vorig jaar de accijnzen. In de Kamer is de oppositie van CDA, SP en PVV zeer kritisch over de accijnsverhoging op diesel en lpg, die er toe zou leiden dat automobilisten en transportbedrijven massaal over de grenzen zouden gaan tanken en daar ook hun boodschappen gaan doen. Pomphouders bij de grensstreek in Goirle hebben het hierdoor erg moeilijk.

Wachten op privacy instellingen...

Beoogde bedrag niet gehaaldDe Kamer debatteert donderdagochtend met Wiebes over de dieselverkopen en de gevolgen van de accijnsverhogingen. Wiebes had in september nog berekend dat het Rijk in 2014 waarschijnlijk minimaal 150 miljoen euro meer binnen zou krijgen aan accijnzen over diesel en lpg dan vorig jaar.
Dat bedrag gaat hij niet halen. De 150 miljoen extra inkomsten was volgens Wiebes een voorzichtige schatting. Andere ramingen wezen op een extra opbrengst van 200 miljoen euro. Wel heeft de totale schatkist 96 miljoen euro meer binnen gekregen aan accijns op diesel en lpg dan in het jaar ervoor.

'Auto's worden zuiniger'Volgens het CDA zou de accijnsverhoging ook de schatkist geld kosten door een lagere opbrengst. In totaal dalen de brandstofverkopen in heel Nederland. Volgens Wiebes komt dat onder meer doordat auto's steeds zuiniger worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.