Video

Bloemen en gedichten voor oorlogsslachtoffers in Breda: 'Je kan het je amper voorstellen'

22 januari 2015 om 16:17
nl
"Corrie, Rinus, Christje, Toosje en Pietje." Piet Dielemans spreekt bij een familiegraf de namen van zijn overleden broertjes en zusjes uit. Piet heeft ze nooit gekend. Op 22 januari 1945 stierven ze door een Duitse V1- bom die in het holst van de nacht viel. Hun ouders overleefden en Piet werd vijf jaar later geboren. Donderdag, precies 70 jaar na dato, werd het oorlogsdrama herdacht.
Geschreven door

Op de plek waar nu Amphia Ziekenhuis Molengracht staat, stond in de Tweede Wereldoorlog de boerderij van de familie de Jongh. Op die plek valt op 22 januari 1945, terwijl Breda al bevrijd is, een Duitse V1-bom. De vijf kinderen De Jongh komen om het leven. En de vijf kinderen Dielemans en hun tante.
"De familie Dielemans is daar komen wonen, omdat hun eigen boerderij eerder al getroffen was, op 5 januari," vertelt Wim Joosen. Hij is mede-organisator van de herdenking donderdag bij het familiegraf van Dielemans.
Heel heftigLeerlingen van basisschool De Zandberg in Breda leggen bloemen en lezen gedichten voor. Op de plek waar nu hun basisschool staat, stond zeventig jaar geleden een voorloper daarvan. En daarop zaten een aantal van de tien kinderen die door de bom om het leven kwamen.
De kinderen van De Zandberg zijn onder de indruk: "Ik vond het heel heftig om te horen", zegt een meisje. Een klasgenootje vult aan: "Ik denk steeds dat dit bij kinderen van mijn school is gebeurd." En nog een ander: "Je kan het jezelf amper voorstellen."
Nooit over drama gesprokenDeze Bredase kinderen bedekken het graf van die vijf andere kinderen met bloemen. Het graf van de broertjes en zusjes die Piet Dielemans nooit gekend heeft. "Mijn ouders zijn na een paar uur onder het puin vandaan gehaald. " Met Piet, die in 1950 werd geboren, spraken zij niet over het drama: "Nooit. En ik kan me dat ook wel voorstellen."
Zondag wordt in de Laurentiuskerk in Breda een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de vijf omgekomen kinderen van de andere familie, de familie De Jongh.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.