Video

Lokaal Brabant mikt op vijf zetels Provinciale Staten: 'Kiezers krijgen wat ze willen'

23 januari 2015 om 09:20
nl
Vijf zetels. Dat is waar Jan Heijman met zijn Lokaal Brabant op mikt bij de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. De partij doet voor het eerst mee aan deze verkiezingen. Ze wil de krachten bundelen van alle, bijna veertig lokale partijen in de provincie.
Geschreven door

Volgens de lijsttrekker uit Tilburg moet zijn partij het beter kunnen doen dan de BOF, die jaren geleden de belangen van de plaatselijke politiek in het provinciehuis in Den Bosch verdedigde.
Bij de vorige verkiezingen was het nog een probleem voor de Brabantse Partij, de opvolger van de BOF, om een lijsttrekker te vinden. Lokaal Brabant is een van de partijen die niet eerder aan de Statenverkiezingen hebben meegedaan.
'Heel veel vertrouwen'“Het zal best ingewikkeld en best spannend worden om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Toch heb ik er heel veel vertrouwen in”, vertelt Heijman. Hij kent het klappen van de zweep, want Heijman heeft namens de VVD en de Tilburgse Volkspartij ervaring opgedaan in de gemeenteraad van Tilburg.
“Lokale partijen zijn voor dertig tot veertig procent vertegenwoordigd in de plaatselijke politiek. Wij hopen hun inbreng in één klap het provinciehuis binnen te loodsen, maar we zijn realistisch. Het gaat om een nieuwe partij, die nog een (nieuw) gezicht moet krijgen. We zullen dus niet evenredig veel zetels binnenhalen. Vijf moet wel mogelijk zijn. Door veel te praten en na te denken proberen we één vuist te maken. Dat gaan we doen door met een helikopterview naar de provinciale politiek te kijken en die te vertalen naar de burger.”
'Landelijke partijen moeten luisteren'Waar gaat Lokaal Brabant op inzetten? Heijman: “Het belangrijkste is dat de landelijke partijen rekening gaan houden met de stem van de lokale partij, die dichtbij de burger staat. En dat wij gelijk weten te vertellen wat er moet gebeuren. Zonder poespas en ondersteund door een goed bestuur.”
De BOF is in het verleden nooit een ‘grote jongen’ geworden in de provinciale politiek. Onder Heijman gaan de lokale partijen meer van zich laten horen, zo is zijn overtuiging. “Lokale partijen zijn serieuzer en groter geworden. Niet alleen qua stemmenaantal, maar ze zijn echt daadwerkelijk genesteld in de samenleving. Kiezers kunnen er van op aan dat ze krijgen wat ze willen”, vertelt Heijman, die later deze vrijdag het ‘manifest’ en de kandidatenlijst van zijn partij presenteert.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.