Achterhoedegevecht in Tweede Kamer voor huishoudelijke hulpen

23 januari 2015 om 09:43
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Tweede Kamer stemt dinsdag over motie thuiszorgproblemen
De SP in de Tweede Kamer houdt het kabinet verantwoordelijk voor de faillissementen van de huishoudelijke zorg-afdelingen van Thebe en Pantein-Vivent in onze provincie. De socialisten willen dat de regering de pijn voor de getroffen thuishulpen verzacht, maar die kans lijkt niet groot.
Geschreven door

Sinds het begin van dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor het regelen van huishoudelijke zorg voor hulpbehoevende inwoners, maar het kabinet heeft het budget daarvoor met veertig procent gekort. Daardoor kopen gemeenten minder of goedkopere zorg in, waardoor Thebe en Pantein-Vivent faillissement moesten aanvragen voor hun thuishulp-afdelingen.
Lager loonBijna 4000 huishoudelijke hulpen verloren daardoor hun baan. Het grootste deel van hen kan aan de slag bij de bedrijven Tzorg of TSN, maar wel tegen een lager loon.
De SP diende donderdagavond een motie in waarin het kabinet werd gevraagd om de nieuwe werkgevers te verplichten de thuishulpen tegen hun huidige loon in dienst te nemen. Maar volgens staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid is dit geen zaak voor het kabinet en moeten de werknemers dit zelf met hun nieuwe werkgever regelen.
Over de motie wordt dinsdag gestemd, maar de kans op een Kamermeerderheid lijkt zeer klein.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...