Video

Scholiere van Sint-Janslyceum in Den Bosch had nog meer xtc op zak: 'Heel erg stom, heel erg sneu'

23 januari 2015 om 14:35
nl
"Heel erg stom", maar ook: "Heel erg sneu." Scholieren van het Sint-Janslyceum in Den Bosch hebben het te doen met de leerlinge die dinsdag xtc gebruikte. Het 15-jarige meisje uit Sint-Michielsgesteld experimenteerde er op school mee om te voorkomen dat haar moeder erachter zou komen. Ze had overigens nog vier pillen op zak.
Geschreven door

De schoolleiding heeft de harddrugs veiliggesteld. De politie gaat die mogelijk vrijdag ophalen om ze te laten onderzoeken. Ze gaat ook contact leggen met de ouders van de scholiere en het meisje zelf. Inmiddels is gesproken met Stichting Jongerenwerk in Sint-Michielsgestel.
Advies aan meisje: zoek hulpDe leerlinge is voor het gebruik en het bezit van de pillen twee dagen geschorst. Volgens de schoolleiding blijft het hier niet bij. Na de toetsen van de volgende week zal de eindexamenkandidate mavo in een gesprek dringend worden aangeraden hulp te gaan zoeken. Inmiddels is contact gelegd met maatschappelijk werk.
Tijdens een les, dinsdagmorgen, viel een docent het op dat het meisje zich vreemd gedroeg. Haar pupillen stonden wijd en ze reageerde niet op lichtprikkels. Daarop werd haar moeder ingeschakeld. Na een gesprek met conrector Theo van ’t Klooster werd het meisje naar huis gestuurd. Binnen een kwartier was ze weer op school om het gebruik en bezit van de harddrugs op te biechten.
'Van een vriend gekregen''   Het is niet bekend hoe de leerlinge aan de verdovende middelen is gekomen. Ze zou het goedje volgens rector Roel Scheepens 'van een vriend, op een straathoek’ hebben gekregen. De scholiere was van plan de drugs te gebruiken tijdens een schoolgala, volgende week zaterdag. Eerst wilde ze even uitproberen hoe ze zou reageren op het pilletje.
Dat is niet handig, oordelen haar schoolgenoten. Eén van hen vindt dat ook de school hier lering uit moet trekken. "Er moet meer voorlichting hierover komen", aldus een leerlinge. Een andere jongen zegt dat de pil die door het meisjes was geslikt een zogeheten Superman-variant was. Het innemen van dit soort pillen is levensgevaarlijk.
Voor het eerst op schoolHet meisje heeft het spul overigens vrijwillig afgestaan, zo meldt Van ’t Klooster. Volgens de conrector is het voor het eerst dat er xtc op zijn school is ontdekt. Hij heeft aangekondigd dat tijdens het eindexamengala nog scherper zal worden gecontroleerd op het gebruik van alcohol en drugs.
“Er is in de klas gesproken over wat er is gebeurd en ik verwacht dat het op school bij dit incident zal blijven. Ik heb echter niet de illusie dat jongeren verdovende middelen voortaan laten liggen. Sterker nog, het zou zo maar kunnen zijn dat anderen ook eens willen experimenteren met deze troep. Het wordt helaas in bepaalde lagen van de samenleving geaccepteerd.”
Filmpje te zien op internetOp onder meer YouTube en in WhatsApp-groepen van leerlingen circuleert een filmpje dat gemaakt is van het meisje. De school heeft leerlingen gevraagd het filmpje te verwijderen en niet verder te verspreiden.
Het Sint-Janslyceum heeft ouders van leerlingen een brief gestuurd over het voorval. De schoolleiding hoopt dat ze hun kinderen op het hart drukken geen drugs te gebruiken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.