Burgemeester van Laarbeek Hans Ubachs vertrekt 'met pijn in het hart'

23 januari 2015 om 17:25
nl
Burgemeester Hans Ubachs van de gemeente Laarbeek vertrekt. De burgemeester heeft dat vrijdag laten weten nadat de gemeenteraad donderdag aanstuurde op zijn ontslag.
Geschreven door

Ubachs schrijft in zijn verklaring dat hij 'met pijn in het hart' heeft besloten om terug te treden. Vanwege verstoorde verhoudingen en leugentjes werd vorig jaar al het vertrouwen in de burgemeester opgezegd, maar hij weigerde destijds om zelf te vertrekken. Donderdag bleek de positie van de burgemeester onhoudbaar.
Intimidatie tijdens het werkDe burgemeester beweerde dat hij werd geïntimideerd. Onderzoek wees uit dat hem inderdaad het werken onmogelijk was gemaakt, onder andere door twee voormalig wethouders.
Commissaris van de Koning van Brabant, Wim Van de Donk laat weten dat er sprake was van een onveilige en intimiderende omgeving voor de ambtelijke organisatie en de bestuurders onder wie de burgemeester in het bijzonder.
"Daarvoor is een langdurig en intensief traject nodig met vergaande maatregelen", zo staat in een vrijdag uitgegeven verklaring van de Commissaris van de Koning.
Zware prijsVan de Donk neemt het op voor de burgemeester. Hij stelt dat de burgemeester een zware prijs betaalt. Hij spreekt waardering uit voor de burgemeester en hij betreurt het dat hij zijn werk niet kan afmaken in Laarbeek.
De commissaris laat weten het proces in Laarbeek nauwgezet te volgen en pas te starten met een sollicitatieprocedure als de verhoudingen in de gemeente weer normaal zijn. Tot die tijd blijft waarnemend burgemeester Ronnes op zijn post in Laarbeek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.