Staatssecretaris Teeven: 'Uitzetting Feda Amiri ging helemaal volgens de regels'

24 januari 2015 om 19:14
nl
Het uitzetten van de Afghaan Feda Amiri die 18 jaar in Nederland heeft gewoond, is volgens staatssecretaris Fred Teeven helemaal volgens de regels verlopen.
Geschreven door

Dat antwoordt hij op Kamervragen van GroenLinks. Amiri is al in Afghanistan en moest zijn gezin uit Heeze achterlaten. Er is volgens Teeven geen aanleiding om een nieuw onderzoek te starten naar de zaak.
StaatsveiligheidsdienstAmiri werd uitgezet omdat hij lid is geweest van de staatsveiligheidsdienst in Afghanistan. Die dienst heeft in de jaren negentig misdaden tegen de menselijkheid begaan. Van Amiri zelf is nooit bewezen dat hij martelingen heeft gepleegd.
Volgens de regels worden nagenoeg alle mensen die gewerkt hebben bij de staatsveiligheidsdienst, zoals Amiri, medeverantwoordelijk gehouden voor mensenrechtenschendingen. Om die reden krijgen ze geen verblijfsvergunning.
Geen nieuwe inzichtenFred Teeven zegt dat er sinds 2000, toen voor het laatst een ambtsbericht over het onderwerp verscheen, geen ontwikkelingen zijn geweest die tot nieuwe inzichten leiden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.