Van pannenkoeken bakken tot jumpen: zeven voorbeelden van bijzondere Brabantse records

26 januari 2015 om 08:52
nl
De langste, de grootste, de meeste. En vooral het vreemdste. Brabanders blijken best goed te zijn in het vestigen van vreemde (wereld)records. Zondagmiddag behaalde Jeffrey Wijkhuisen uit Etten-Leur nog het wereldrecord dobbelstenen stapelen, maar er is meer. Veel meer. Een selectie van Brabantse records:
Geschreven door

JumpenJe verwacht het niet in Uden, maar toch stonden daar honderden jongeren te jumpen. In 2007 verzamelden 1646 zich daar om een wereldrecord te vestigen. Op hetzelfde moment verzamelden in het Tilburgse Reeshofpark 978 jongeren voor eenzelfde poging. Bij de laatste werden de regels wel strenger nageleefd dan bij de recordpoging in Uden.
BiljartenIn 2011 werd het wereldrecord biljarten gevestigd door de Raamsdonkveerse Dré Heeren. 72 uur achter elkaar bleef hij wakker om te driebanden. Dat deed hij voor het goede doel. Hij kreeg last van zijn rug en voeten, maar had vooral zin een glas bier. Later werd het record door een ander weggepakt, maar in 2013 pakte Leo Leeggangers, eveneens uit Raamsdonkveer, het weer terug voor het dorp.
AppeltaartDe grootste appeltaart ter wereld? Die werd in 2010 gemaakt op het Slokdarmfestival in Veghel. Eerder werd al de grootste ijstaart, de grootste multiculturele stoofpot en de grootste mosselpan ter wereld gemaakt.
PannenkoekenMet eten zijn we sowieso goed in Brabant. In de Efteling werd in oktober 2014 het wereldrecord pannenkoeken stapelen gebroken. Maar liefst 242 pannenkoeken werden op elkaar gestapeld om zo een hoogte van 91,2 centimeter te bereiken.  
LoomelastiekjesKinderen van basisschool De Beemd in Schijndel wisten met 100.000 loomelastiekjes een koord van meer dan vierhonderd meter te maken. Het vorige nationale record stond op 290 meter, dus Schijndel heeft dat ruim verbroken.
BrommerUit Mariahout komt 's werelds langste... brommer. Piet van Lierop en Wim Peters fabriceerden daar een brommer van ruim 24 meter lang. Echt handig was het gevaarte niet: omkeren zat er niet bij.
TetrisDe studenten van studentenvereniging Thor van de TU in Eindhoven gebruikten 3200 ledjes, 3200 halve pingpongballetjes, 400 meter pvc-buis en ruim drie kilometer aan stroomkabel om het wereldrecord Tetris op hun naam te zetten. Het was niet de eerste keer dat de studentenvereniging het record probeerde te behalen. Een eerdere poging mislukte.
Nog niet genoeg? Lees dan vooral ook over deze tien opmerkelijke wereldkampioenen uit Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.