28 Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog uit Uden herdacht: 'Het was emotioneel en indrukwekkend'

26 januari 2015 om 09:08
nl
In Uden zijn zondag de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. 28 Udense Joden kwamen om. Luise Jacobs organiseerde de herdenking. Zij verloor haar vader in de oorlog. Jacobs spreekt van een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst. "Er zijn geen woorden voor", laat ze met een brok in haar keel weten aan Omroep Brabant.
Geschreven door

Jacobs' vader was een van de mensen die omkwam in de oorlog. Hij was een van de mensen die herdacht werden. "Mijn vader was een Duitse Jood. Hij heeft vier jaar in verschillende concentratiekampen doorgebracht. Uiteindelijk is hij vergast."
Foto's overledenenBij de bijeenkomst waren voor het eerst nabestaanden van Joodse Udenaren bij. Zo waren er ook nabestaanden van de familie Swanenberg. Die hadden een kistje meegenomen met foto's van de omgekomen David en Judith Swanenberg.
"Het was heel indrukwekkend om die foto's te zien. Je ziet mensen die een heel normaal leven leiden. Zo zit David heel stoer op de motor met zijn dochter."
AuschwitzDinsdag is het precies zeventig jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. De holocaust wordt ieder jaar herdacht. De bijeenkomst in Uden viel twee dagen eerder.
"Wij herdenken ieder jaar op de zondag zo dicht mogelijk tegen 27 januari aan. Dit jaar is dat dus twee dagen eerder. Wij doen dat omdat 27 januari ook wel eens op sabbat (Joodse rustdag, red.) kan vallen", legt Jacobs uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.