Video

JSF in juni 2016 voor het eerst in Nederland in Volkel

26 januari 2015 om 11:28
nl
Het nieuwe gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) zal voor het eerst in Nederland volgend jaar juni te zien en te horen zijn op de vliegbasis Volkel. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert zei dat maandag tijdens haar bezoek aan Odiliapeel.
Geschreven door

Ze gaat daar in gesprek met de dorpsraad over de geluidoverlast op vliegbasis Volkel. Dat doet ze naar aanleiding van de stationering van de JSF daar. Die stationering is gepland vanaf 2019 in Leeuwarden en vanaf 2021 in Volkel.
GeluidschermenOmwonenden hebben hun zorgen geuit over de toenemende geluidoverlast wanneer de gevechtsvliegtuigen op Volkel gestationeerd worden.
De dorpsraad vraagt zich af het plaatsen van geluidschermen voldoende bescherming biedt tegen het lawaai van de opvolger van de F-16.
TestenDat kan volgend jaar alvast worden ervaren. Want dan komt de JSF proefvluchten maken op de luchtmachtbasis. Voorwaarde is dat start- en landingsbaan van Volkel vóór die tijd geschikt is gemaakt voor de Joint Strike Fighter.
In juni 2016 doet de JSF ook een testvlucht op de Luchtmachtdagen in Leeuwarden
In totaal komen 37 vliegtuigen naar Nederland. Een deel daarvan gaat naar Volkel een ander deel komt in 2019 al naar Leeuwarden. De minister maakte eerder al bekend dat de JSF minder avondvluchten mag maken boven Volkel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.