Video

De beroemde boom middenin de A58: Omhakken of laten staan?

26 januari 2015 om 13:47
nl
De beroemde boom in de middenberm van de snelweg A58 ten zuiden van Breda wordt in zijn voortbestaan bedreigd. De snelweg moet misschien worden verbreed en dan is er geen plaats meer voor de eik. Maar wat te doen?
Geschreven door

Rijkswaterstaat vraagt daarom aan omwonenden en belangenverenigingen nu wat ze met de boom aan moeten. Ook willen ze ideeën om de boom te behouden.
Smal viaductVerbreding kan alleen door de middenberm te gebruiken, want anders kan de snelweg niet onder een vlakbij gelegen viaduct door. Aanpassen van het viaduct zou miljoenen euro's kosten en dat is te duur.
Het is overigens niet zeker of de snelweg moet worden verbreed. Mogelijkheden om van de snelweg een spitsstrook te maken worden ook onderzocht.
Technische snufjesEn er wordt gekeken of de doorstroming van het verkeer met technische snufjes kan worden verbeterd. In dat geval loopt de boom geen risico.. De boom maakte ooit onderdeel uit van een laan in het landgoed Anneville. Die laan werd doorkruist bij de aanleg van de A58 in de jaren 80. Enkele eiken werden gekapt, maar de weg werd zo aangelegd dat in de middenberm een van de eiken kon blijven staan.
Speciaal bewateringssysteemOmdat de Anneville-boom het moeilijk had in de middenberm werd zelfs een speciaal bewateringssysteem aangelegd, zodat de boom jaarlijks 80.000 liter water krijgt.
Het landgoed Anneville is van historische betekenis. Aan het eind van de tweede wereldoorlog nam, Koningin Wilhelmina er haar intrek. Op landgoed Annevile hoorde zij van de definitieve capitulatie van de Duitsers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!