Tientallen demonstranten bij première 'Michiel de Ruyter' met Frank Lammers: 'Stop verheerlijking!'

26 januari 2015 om 21:04 • Aangepast 21 november 2020 om 20:22
nl
Bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam demonstreerden dertig tot veertig mensen tegen de film Michiel de Ruyter die daar maandagavond groots in première ging. De actiegroep 'Michiel de Rover' verzet zich tegen de heldenstatus van de zeevaarder (1607-1676). Zo'n vijftien oud-mariniers hielden een tegendemonstratie en kwamen juist op voor hun held. De politie was erbij en hield de twee groepen uit elkaar.
Profielfoto van
Geschreven door

De film is geregisseerd door Roel Reiné uit Eindhoven. De hoofdrol wordt gespeeld door Frank Lammers uit Mierlo.
'Verheerlijking van zeeheld'Actiegroep Michiel de Rover vindt de verheerlijking van Nederlands grootste zeeheld De Ruyter misplaatst. Volgens de actiegroep heeft De Ruyter forten in West-Afrika veroverd op de Engelsen waardoor Nederland een prominente rol kon spelen in de slavenhandel.
Ze stonden op zo'n honderd meter van de ingang van het museum, waar veel bekende Nederlanders hun opwachting maakten. Met lawaai lieten ze hun ongenoegen blijken over de 'verering van De Ruyter'. Op een spandoek staat 'Geen goed woord over voor Michiel de Rover'.
"Wij zijn hier vanwege die rotfilm. Onze geschiedenis wordt daar niet in verteld, over slavernij wordt niet gepraat. Het is niet mijn geschiedenis en het is niet de jouwe'', zei een van de sprekers.
Met water gooienDe oud-mariniers, die ook voor de première zijn uitgenodigd, hadden eerder op Facebook aangekondigd dat ze demonstranten in het water gaan gooien. "Dat was een grap en we zijn het zeker niet van plan. Wel willen we met de betogers het gesprek aangaan'', zegt één van hen.
Maar de actiegroep had daar geen behoefte aan. Michiel de Ruyter geldt als de oprichter van het Korps Mariniers, in 1665. Bekijk hier de foto's van de rode loper.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.