'Nieuwe Nel' voor De Wieger in Deurne: Museum krijgt schilderij van mevrouw Wiegersma

26 januari 2015 om 16:40
nl
Museum De Wieger in Deurne heeft een portret gekregen dat de huisarts-schilder Hendrik Wiegersma ergens in de vorige eeuw heeft gemaakt van zijn vrouw Nel. Het is een nogal donker schilderij. Het museum is blij met de schenking omdat Nel voor haar schilderende man een belangrijk onderwerp was.
Geschreven door

Het museum kreeg het schilderij van een Nederlandse familie die in Italië woont. De familie kende de familie Wiegersma en waarschijnlijk is het schilderij zo bij hen terecht gekomen.
UitgaanstenueNel Wiegersma staat op het schilderij in uitgaanstenue met een mooie jurk, een hoed, een tasje en een paraplu. Het is onduidelijk wanneer Wiegersma het schilderij heeft gemaakt. Nel ziet er op het werk redelijk jong uit maar ook na haar dood is Wiegersma nog lang doorgegaan met - uit zijn hoofd - portretten van zijn vrouw te maken.
Hendrik Wiegersma was een verre van doorsnee huisarts. Hij stond model voor de huisarts in het boek 'Help, de dokter verzuipt' van Toon Kortooms. In het huis waarin nu museum De Wieger is gevestigd ontving hij mede-kunstenaars uit de hele wereld. Onder andere van Ossip Zadkine en Constant Permeke is bekend dat zij bij de Deurnese huisarts logeerden.
Niet altijd trouwVan Hendrik is overigens bekend dat hij de vrouw die zo veel voor hem betekende niet altijd trouw is gebleven. Op de achtergrond van het portret is de dokterswoning nog te zien; daarin zit nu museum de Wieger.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.