D66-voorman Jan Smit verlaat Bossche raad definitief: 'Brabantse koffietafel met mastodonten' - Omroep Brabant

D66-voorman Jan Smit verlaat Bossche raad definitief: 'Brabantse koffietafel met mastodonten'

26 januari 2015 om 16:58
nl
D66-lijsttrekker Jan Smit verlaat de Bossche gemeenteraad. Eerder legde hij al zijn functie als fractievoorzitter neer. In zijn afscheidsbrief schrijft Smit onder meer dat door de introverte bestuurscultuur in Den Bosch veel inwoners van de stad vervreemd zijn geraakt van de politiek.
Geschreven door

Op 19 november werd D66 onder aanvoering van Smit de grootste partij in de stad. De partijen Bosch Belang, VVD, Rosmalens Belang en CDA vormden al snel na de verkiezingen een blok waar D66 mee moest onderhandelen. Smit wilde voor het evenwicht tegen deze voornamelijk behoudende partijen dat ook de PvdA mee zou doen. Dat wilden die vier niet.
Druk landelijke D66Volgens Smit is hij toen door het landelijk bestuur van D66 zwaar onder druk gezet om zijn eis te laten vallen. De partijleiding wilde per se een wethouder in de stad en daar moest volgens Smit alles voor wijken. De D66-lijsttrekker trok zich terug als fractievoorzitter en coalitie-onderhandelaar.
In zijn afscheidsbrief aan burgemeester Ton Rombouts schrijft Smit nu dat het in Den Bosch aan een transparante bestuurscultuur ontbreekt. Met de Rekenkamercommissie concludeert Smit dat er een cultuur heerst van de Brabantse koffietafel: "Zaken worden gemoedelijk vooraf besproken en dichtgetimmerd, zonder dat er een open politiek debat in de raad heeft plaatsgehad."
Weinig respect voor kiezersDoor de heersende introverte bestuurscultuur zijn volgens Smit veel inwoners vervreemd geraakt van de Bossche politiek.
Smit: "De belangrijkste politieke hoofdrolspelers binnen de nieuwe coalitie zitten gezamenlijk meer dan honderd jaar in de Bossche politiek. Deze mastodonten zijn de voornaamste cultuurdragers van de Bossche bestuursstijl. Hun werkwijze werd nog eens bevestigd tijdens het formatieproces, waarbij duidelijk werd dat de vier conservatieve partijen al vóór de verkiezingen met elkaar afspraken hadden gemaakt. Dit toont weinig respect naar kiezers."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.