Winst Philips in 2014 met tweederde gedaald door tegenvallende verkopen

27 januari 2015 om 08:03
nl
Philips heeft in 2014 een winst geboekt van 411 miljoen euro, veel minder dan de bijna 1,2 miljard euro die een jaar eerder werd geboekt. De omzet daalde met 1 procent naar 21,4 miljard euro.
Geschreven door

Dat blijkt uit de jaarcijfers die dinsdag in Amsterdam werden gepresenteerd.
Minder verkochtHet elektronicaconcern kampte in de laatste drie maanden van 2014 met tegenvallende verkopen, vooral op het gebied van medische apparatuur en in opkomende markten als China en Rusland. De winst in het laatste kwartaal daalde naar 134 miljoen euro, tegen 412 miljoen euro een jaar eerder.
Het laatste kwartaal weerspiegelde volgens topman Frans van Houten de moeilijkheden van heel 2014. Philips voorziet hogere verkopen en betere winstmarges in 2015, maar blijft voorzichtig over het herstel van de economie.
Daarbij verwacht het bedrijf aanhoudende onzekerheid in diverse markten en extra kosten voor de reorganisatie.
WinstwaarschuwingHet bedrijf gaf eerder in januari al een waarschuwing dat het vierde kwartaal de resultaten over 2014 zou gaan drukken. Naast moeilijke marktomstandigheden werd dit toegeschreven aan een voorziening voor juridische kosten en onverwacht negatieve wisselkoerseffecten in nieuwe markten.
De vertraagde herstart van de fabriek in het Amerikaanse Cleveland pakte veel duurder uit dan gepland. Dit was ingeschat 180 miljoen euro, maar kostte uiteindelijk 225 miljoen euro.
Op achterstandHet tegenvallende jaar heeft Philips op achterstand gezet ten opzichte van de doelen die voor 2016 zijn gesteld, aldus Van Houten. De omzetgroei, het bedrijfsresultaat en het rendement op investeringen zijn nu volgens hem 1 procentpunt lager dan de bedoeling was. Dit doet echter niets af aan de groeimogelijkheden op langere termijn, stelde de topman.
Philips werkt aan de verzelfstandiging van zijn lichtdivisie, waarna het bedrijf zich volledig wil richten op gezondheidstechnologie. De verkoop van de lichtonderdelen Lumileds en Automotive wordt naar verwachting in de eerste helft van dit jaar afgerond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.