Novadic-Kentron: 'Panel van experts en gebruikers moet nieuwste soorten drugs signaleren'

27 januari 2015 om 09:53
nl
Verslavingszorginstelling Novadic-Kentron wil dat lokale panels van experts nieuwe soorten drugs gaan signaleren. De methode is ontwikkeld naar aanleiding van de problemen met GHB die werden ontdekt toen het al te laat was. Het Brabantse Novadic-Kentron met hoofdkantoor in Vught kreeg 450.000 euro Europese subsidie voor de ontwikkeling van de methode.
Geschreven door

Novadic-Kentron heeft deze methode ontwikkeld om nieuwe, gevaarlijke drugs snel te ontdekken zodat er op tijd maatregelen kunnen worden genomen. Zo werd de drug GHB pas ontdekt toen het al te laat was.
GHB als angtswekkend voorbeeld"GHB werd eerst recreatief gebruikt op dansfeesten voor homo's", vertelt projectwoordvoerster Ankie Schoenmakers dinsdag. "Het werd later ontdekt door jongeren in Brabant (met name West-Brabant, red.) die het veel gingen gebruiken. Het was niet meteen duidelijk dat het zo gevaarlijk en verslavend was. Toen was het  eigenlijk te laat om nog iets te doen."
Daarom moeten er volgens het verslavingsinstituut lokale panels met professionals worden samengesteld die uit hun eigen praktijk ontdekkingen kunnen delen. Het gaat bijvoorbeeld om experts van de politie, medisch personeel, organisatoren van feesten, forensisch experts en eigenaren van smartshops.
Snel beoordeling van de risico'sAls er nieuwe of gevaarlijke varianten van drugs opduiken, is het de bedoeling om snel een risicobeoordeling te maken en een stappenplan te ontwikkelen. Een soortgelijk praktisch stappenplan voor lokale professionals en bijvoorbeeld wethouders was er volgens Novadic-Kentron nog niet.
De nieuwe methode, die nog niet is toegepast, wordt volgende week gepresenteerd op een internationaal congres in Breda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.