180.000 euro boete geëist na dood medewerkers Xycarb in Helmond

9 november 2015 om 15:38
nl
Xycarb Ceramics in Helmond is volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan de dood van twee medewerkers in augustus vorig jaar. Bij de rechtbank in Den Bosch eiste het OM maandagmorgen een boete van 180.000 euro. Bovendien wil het OM dat het bedrijf twee maanden volledig wordt stilgelegd als iets dergelijks nog een keer gebeurt.
Geschreven door

De monteurs Toon van der Loo (57) uit Veldhoven en zijn collega Tonny Vissers (55) uit Nijmegen kwamen om het leven na een ongeval op 13 augustus 2014. De twee waren door zuurstofgebrek gestorven na technisch onderzoek in een reactor met het levensgevaarlijke argongas.
Het bedrijf beroept zich op de geldende veiligheidsvoorschriften, maar justitie vindt dat het bedrijf de werknemers onvoldoende gewaarschuwd heeft voor de gevaren van het argongas in de reactor. Bovendien hadden de mannen geen zuurstofmaskers en ook geen zuurstofmeters.
'Dag van de veiligheid' als eerbetoon Bij de rechtszaak waren maandag veel nabestaanden aanwezig. Zowel de weduwe als ook de zoon van Toon van der Loo maakten gebruik van hun spreekrecht. Voor beiden was de opluchting groot toen ze in maart van dit jaar hoorden dat de slachtoffers niets te verwijten viel. "Dat woord onschuldig wilde ik horen," zei Karien van de Loo.
Haar zoon Mitchel heeft Xycarb voorgesteld om als eerbetoon aan zijn overleden vader vijf jaar lang een 'dag van de veiligheid' in het leven te roepen." Het bedrijf een dag lang stilleggen om met elkaar over veiligheid te praten, dat  zou voor mij voelen als schadevergoeding", zei Mitchel van der Loo in zijn verklaring.
Uit solidariteit met zijn moeder, die nog in een financieel conflict met de verzekering van Xycarb is verwikkeld, heeft hij zijn voorstel weer ingetrokken. Xycarb daarentegen, wil doorgaan met het initiatief voor een 'veiligheidsdag'.
De rechtbank in Den Bosch doet op 23 november uitspraak in deze zaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.