Video

Nieuwe aanlegsteiger voor riviercruiseschepen doorn in het oog van actiegroep Willemstad

9 november 2015 om 17:41
nl
Inwoners van Willemstad zijn in actie gekomen tegen het plan van een rederij om aan de oever van het Hollandsch Diep een aanlegsteiger te bouwen voor grote riviercruiseschepen. De grote schepen zouden het vrije uitzicht op het water belemmeren.
Geschreven door

De cruiseschepen zijn 135 meter lang en zes meter hoog. Ze vervoeren voornamelijk Amerikaanse toeristen. Al jaren meren ze aan bij de ingang van de haven. Vanwege de populariteit van de boottochten wil Rederij Scylla een aanlegsteiger aanleggen achter de Belgische erebegraafplaats.
Genieten van het uitzichtDe actiegroep 'Zicht  op de Overkant' is het daar niet mee eens. "De gemeente heeft niet voor niets een ligweide aangelegd. Vooral in de zomer genieten honderden mensen van het water, een dagje vissen en de bootjes in Willemstad. Die komen niet om naar een enorme witte muur van schepen te kijken", zegt Dick Glasbergen van het comité.
Bovendien zouden de lokale ondernemers geen financiële voordelen zien in de nieuwe aanmeerplaats. Volgens Glasbergen betalen de Amerikaanse toeristen zo'n drieduizend euro per week om door Nederland en België te worden gevaren. "Het eten en drinken aan boord is inclusief. Ze geven dan ook geen geld uit in Willemstad."
Cruiseschepen wel welkomDe actiegroep benadrukt dat de cruiseschepen in Willemstad wel welkom zijn. "Als de schepen een paar honderd meter verderop aanmeren is dat prima. Dat belemmert het uitzicht niet en de kansen voor de ondernemers zijn dan nog steeds even groot."
Of het turen naar de enorme cruiseschepen met Amerikaanse toeristen ook een nieuwe attractie voor dagjesmensen kan worden? Glasbergen denkt van niet. "Voor aapjes kijken moet je in de dierentuin zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.