Scheidliedje 'Wie lekker scheidt, ken alles hendig kwijt' gaat met humor afvalberg te lijf

3 februari 2015 om 19:52
nl
‘Wie lekker scheidt, ken alles hendig kwijt’, is de boodschap die de gemeente Oss aan haar burgers mee wil geven. Als reactie op de vele klachten die na het nieuwe afvalbeleid te horen waren, liet de gemeente een carnavalsnummer uitbrengen. En dat nummer gaat puur en alleen over hoe je nou goed scheidt.
Geschreven door

Het nummer is in opdracht van de gemeente gemaakt door Ossenaar en WC-Experience-zanger René van Rooij. In de clip neemt hij de gedaante aan van Ajaan van de Witte Ruysheuvel, die bij de afvaldienst van Oss werkt. Met veel humor brengt hij verlichting in de discussie over het gewijzigde afvalbeleid, waardoor het afval nog maar eens per drie weken opgehaald wordt.
'Goede reacties'“De reacties zijn boven verwachting en erg goed”, vertelt Van Rooij. Hij ging er eigenlijk vanuit dat het nummer rond december al uitgebracht zou worden. “Het lag al even klaar. Toen het beleid veranderde, waren veel mensen erg boos. Toen dacht ik wel even ‘Oh jee, nu komt zo dat nummer uit’. Maar mensen reageerden heel vrolijk.”
Dat komt ook wel omdat het bijna carnaval is. “In een carnavalsnummer kun je erg leuke woordspelingen maken met schijten, wat dat betreft is mij niets vreemd”, lacht de feestzanger. “Normaal gebruik je wel de woordgrap, maar nu zit er een hele duidelijke boodschap in. Deze opdracht was me op het lijf geschreven.”
Van Rooij is ook tevreden over de samenwerking met de gemeente Oss. “Ze hebben me volledig vrij gelaten. Als je later moet knippen of tekst moet aanpassen omdat het bijvoorbeeld te platvloers is, is het nummer weg. Maar ze waren laaiend enthousiast.” Een sterke actie van de gemeente Oss, want het is lastig om de humor achter het nummer niet in te zien.
'Scheiden werkt wel'Zelf had de zanger uit Oss eigenlijk niet zo veel met afval scheiden. Hij heeft een vriendin en vier kinderen, dus de bak was wel regelmatig vol. “Ik ben ook wel een stuk beter op gaan letten en heb gemerkt dat het enorm scheelt als je plastic scheidt. Dat moet ook wel, want anders zit die bak veel te vol.”
Ajaan van de Witte Ruysheuvel verwacht dat de boodschap opgepikt wordt. “In het begin was er wel ontevredenheid, nu is er een glimlach. Ik ben natuurlijk slechts een boodschapper die het luchtig brengt. Uiteindelijk moet iedereen er toch in mee.”[youtube:body:http://youtu.be/vPJc5sOIUX0]
Wil je carnaval bij Omroep Brabant vieren? Hier lees je hoe je dat kunt doen!
Voor meer informatie over het mooiste feest van Brabant, neem je een kijkje op onze themapagina: omroepbrabant.nl/carnaval

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.