Video

Zelfs de mannen zijn nu bang voor aanstaand schaakgrootmeester Anne Haast (21)

27 januari 2015 om 16:46
nl
Ze is 21 jaar, studeert aan de PABO en schaken is haar leven. Anne Haast uit Tilburg is de nieuwe koningin van het vaderlandse schaakwereldje. "Ik zie die mannen soms verbijsterd kijken."
Geschreven door

Jan Timman, vedette in de wereld van torens, lopers en paarden, wist niet wat hem overkwam begin deze maand. Daar zat hij dan, met al zijn ervaring, tijdens het Tata Steel Toernooi. Geklopt door Anne uit Tilburg, ongelooflijk.
WereldtoppersOngeveer tien uur per week schaakt ze, het Brabantse talent. "Ik train vooral met de laptop", glimlacht Haast. "Daarin kan ik alle partijen van de wereldtoppers analyseren. Is ontzettend leerzaam."
Want bovenal vindt ze het gewoon leuk, dat geschuif met die stukken. "Het allermooiste vind ik dat je je tegenstander kunt verrassen, dat je iets doet wat hij of zij niet verwacht."
Verbaasde mannenHaast mag zich binnenkort vrouwelijk grootmeester noemen, en ook internationaal meester. Ze heeft inmiddels bewezen mee te kunnen in toernooien tegen mannen. "Ik zie die mannen soms kijken, verbaasd en moeilijk. Dat een vrouw van 21 jaar zomaar mee kan in hun niveau vinden ze best bijzonder."
Dat schept hoop, want het grote prijzengeld zit niet in het vrouwenschaken. "Ik wil mijn werk straks als lerares combineren met het schaken. Voor een klein zakcentje erbij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.