Studenten TU/e willen Sagrada Familia in ijs in Finland afmaken

27 januari 2015 om 17:24
nl
De studenten bouwkunde Teun Verberne en Jordy Kern willen heel graag hun afstudeerproject, de replica van de Sagrada Familia in ijs, gaan afmaken met Finse vrijwiliigers. Voor hun afstudeerproject gingen ze samen met dertig medestudenten en docenten een maand naar het Finse Juuka om het meesterwerk van Gaudi na te bouwen in ijs. Net als de echte Sagrada Familia kregen de studenten hun bouwwerk niet op tijd af.
Geschreven door

De bedoeling is dat de hoogste toren 30 meter wordt. Momenteel is die 21 meter. De vier kleinere torens zijn 18 en 21 meter.
Het team heeft in Finland tegenslagen gehad zoals behoorlijk wisselende temperaturen. "De ideale temperatuur om het bouwwerk te maken is tussen de -4 en -20 graden Celsius. Maar er waren ook dagen bij dat het nul graden was." "Maar het was ook vaak 30 graden onder nul. Als de temperatuur onder de min 20 graden komt, is dat niet goed voor de apparatuur", aldus Jordy Kern.
Ballon geknaptDe ‘Eindhovense’ Sagrada Família werd gebouwd met een mix van sneeuw, water en zaagsel. Door het zaagsel is het ijs drie keer zo sterk als normaal ijs. Bij het opzetten van de beroemde basiliek van Barcelona in ijs werd over een mal van ballonnen de mix van ijs en houtvezels gespoten. De ballon die de basis van de ijskathedraal vormt, was geknapt. Daardoor liep de bouw extra vertraging op.
[Youtube:body:http://youtu.be/hN7KYG3q354]
Juuka blij met Eindhovense Sagrada FamiliaDe mensen in het Finse Juuka zijn blij met het kunstwerk. Ze hopen dat er daardoor meer toerisme naar deze plek komt. Het kunstwerk is tot ongeveer half april te zien. Daarna wordt de temperatuur daar te hoog en gaat het bouwwerk smelten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.