Broer Johan van Laarhoven reageert geschokt op veroordeling: ‘Dit is de doodstraf’

TILBURG - Frans van Laarhoven heeft verbolgen en geschokt gereageerd op de veroordeling van zijn broer Johan. Hij kreeg maandagnacht (Nederlandse tijd) bij de Thaise rechtbank te horen dat hij twintig jaar de cel in moet wegens het witwassen van geld. “Ik kan er met mijn verstand niet bij.”
“Twintig jaar in een Thaise cel, dat overleef je niet. Dit is eigenlijk de doodstraf”, vertelt Frans van Laarhoven dinsdagmorgen tegen Omroep Brabant. “We hebben onze vader lang geleden verloren, een broer is overleden, maar dit voelt net zo.”

Johan van Laarhoven, oprichter van coffeeshopketen The Grass Company, is veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij verdiende met de handel in softdrugs. Zijn vrouw moet twaalf jaar de cel in wegens medeplichtigheid. Het tweetal zit sinds juli 2014 vast in Thailand.

'Johan heeft niet witgewassen'
Van Laarhoven heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Zijn broer beaamt dat. “Johan heeft niet witgewassen. Hij krijgt nu twintig jaar cel voor iets wat hij niet gedaan heeft. Ik kan er met mijn verstand niet bij.”

ZIE OOK: 'Onze kinderen weten niet dat papa en mama in een Thaise cel zitten', brieven uit de hel van Bangkok

“En ook al zou hij het gedaan hebben, dan krijg je daar in een normale maatschappij geen twintig jaar celstraf voor”, aldus Frans. “Momenteel gaan er honderdduizend dingen door mijn hoofd. Als ik het lees, geloof ik mijn eigen ogen niet.”

Familie in beroep
De familie heeft tijd nodig om het nieuws te verwerken, aldus de broer van Johan. “Er zijn nogal wat emoties op dit moment.” Hij laat dinsdagmorgen weten in beroep te gaan. “We gaan in overleg met de Thaise advocaten. Samen met de familie en advocaten intensiveren we de strijd, alleen weten we dat het steeds lastiger wordt”, besluit Frans zijn verhaal.