Jan-Willem Rozenboom heeft succes met Goldbergvariaties van Bach

27 januari 2015 om 18:31
nl
We kennen Jan-Willem Rozenboom vooral als de vaste pianist en muzikaal leider van Guus Meeuwis. Samen zijn ze verantwoordelijk voor veel grote hits, waaronder Tranen Gelachen, Alleen met Vrienden en Brabant. Maar wat veel mensen niet weten is dat hij ook één van de meest getalenteerde klassieke pianisten van Nederland is. Rozenboom: "Klassieke muziek is er sinds mijn opleiding op het conservatorium niet meer uit gegaan."
Geschreven door

Ondertussen is het alweer zo'n elf jaar geleden dat Rozenboom afstudeerde aan het conservatorium. Sindsdien is hij bezig met het oefenen van de Goldbergvariaties van Bach.
Rozenboom: "Die compositie is voor iedere pianist een uitdaging: die moet je gespeeld hebben. Het is een moeilijk stuk en duurt tussen de zeventig en tachtig minuten, de grootste compositie van de achttiende eeuw. Ik heb me als doel gesteld dat ik het voor mijn veertigste wilde opnemen op cd en dat is me gelukt."
De GoldbergvariatiesDe Goldbergvariaties gaan over een bekende graaf. Die had veel last van slapeloosheid. Rozenboom: "Daarom vroeg die graaf een klavecimbelbespeler om muziek voor hem te spelen. Ook vroeg hij componist Bach om een muziekstuk te schrijven en daar is dit meesterwerk uitgekomen."
SuccesInmiddels heeft Rozenboom met de bekende compositie al een nummer-1-hit gescoord in de categorie klassieke muziek op iTunes. Ook is zijn cd benoemd tot 'cd van de week' bij ClassicFM en staat hij op 30 april in het muziekgebouw in Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.