Video

'Scheldpartijen of zelfs handgemeen', Bredase taxichauffeurs trekken aan de bel vanwege concurrentie

27 januari 2015 om 20:13
nl
De Bredase taxichauffeurs zijn het beu. Tijdens drukke stapavonden loopt het soms de spuigaten uit op de standplaatsen in het centrum van Breda. Illegale taxi's en chauffeurs uit de Randstad plegen volgens hen broodroof en houden zich niet aan de regels. De politiek moet ingrijpen, vinden de taxichauffeurs.
Geschreven door

Het rommelt in de Bredase taxiwereld. De zogenaamde snorders, illegale vervoerders, en taxichauffeurs uit de Randstad lappen de regels aan hun laars. Omdat de lokale chauffeurs soms de schuld krijgen van misstanden, vinden zij dat er wat moet gebeuren.
HandgemeenVolgens taxichauffeurs John Klem en Sahin Ekiz worden klanten in Breda bedrogen door sommigen. "Het gaat van kleine ritten weigeren, extra geld willen als het sneeuwt, tot en met dubbele prijzen vragen als het druk is", zegt Klem van Centrale 076. Collega Ekiz van Taxi Valk vult aan: "Ze weten heg noch steg hier. De mensen worden gewoon besodemieterd."
Het botst dan ook regelmatig tussen de lokale chauffeurs en die van buiten de regio. Op de taxistandplaatsen gaat het mis. "Scheldpartijen komen voor en er kan wel eens een handgemeen zijn", zegt John Klem. "Dat moeten we allemaal niet hebben."
BoterhamNatuurlijk gaat het de Bredase taxirijders ook om hun inkomsten. "Wij brengen ook wel eens mensen weg naar andere steden", zegt Klem. "Maar niet om te laden, want dan zitten wij aan de boterham van mensen daar. Die mensen zitten wel aan onze boterham."
Speciaal vignetDe chauffeurs, verenigd in Taxi Gilde Breda, willen dat de politiek actie onderneemt. De eerste stappen zijn al gezet. "Als Taxi Gilde Breda zijn wij in gesprek met politici en politie. We willen gewoon de kwaliteit verhogen in Breda", aldus John Klem.
Een oplossing heeft het Taxi Gilde Breda ook al bedacht. Tijdens carnaval en Breda Jazz krijgen de lokale chauffeurs sinds enkele jaren een speciaal vignet. Taxichauffeurs zonder vignet mogen in het centrum wel klanten afzetten, maar niet oppikken.
De problemen, eigenlijk dezelfde als tijdens drukke stapavonden, lijken hier grotendeels mee opgelost. De Bredase chauffeurs willen nu ook tijdens het gehele jaar zo'n vignet voor in het weekend. "Gewoon een verordening binnen Breda voor de lokale taxibedrijven", zegt Klem. "De gemeente is er voor de burger, maar ook voor de ondernemers. Zo beschermen ze ook onze boterham."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.