Vermoorde Rinus Moerer uit Steenbergen stond op dodenlijst en 'moest boeten' voor mislukte drugsdeal

28 januari 2015 om 10:30 • Aangepast 24 april om 23:00
Moerer werd in 2014 op straat neergeschoten. (Archieffoto: Alexander Vingerhoeds / Obscura Foto)
Moerer werd in 2014 op straat neergeschoten. (Archieffoto: Alexander Vingerhoeds / Obscura Foto)
Een mislukte drugsdeal van miljoenen euro’s is zeer waarschijnlijk de aanleiding van de moord op Rinus Moerer in Steenbergen, april vorig jaar. Dat meldde de politie dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht. De 68-jarige fruithandelaar stond op de dodenlijst en moest boeten voor het verloren gaan van een cocaïnetransport van 300 kilo.

De politie denkt dat Moerer niet alleen fruit importeerde, maar ook betrokken was bij de import van drugs. In hetzelfde conflict van de fruithandelaar werd GGZ-directeur Rob Zweekhorst per vergissing vermoord.
Ordinaire drugsruzieHet eigenlijke doelwit zou een buurman zijn geweest. De politie kan de naam van degene die het doelwit was niet noemen, maar ze denkt inmiddels wel te weten dat de achtergrond van de 'moord door vergissing' een ordinaire drugsruzie is. Zweekhorst werd op 1 januari 2014 doodgeschoten in Berkel en Rodenrijs toen hij zijn honden uitliet.
Het conflict ontstond nadat de douane op de Maasvlakte in december 2013 een lading van 300 kilo cocaïne had onderschept in een container met dozen verse ananas uit Costa Rica. De drugs met een waarde van tien miljoen euro werden vernietigd.[YouTube:body:http://youtu.be/Ntjwv3wQk00]
GeliquideerdEnkele 'verantwoordelijken' voor de schadepost werden op een dodenlijst gezet. Eén van hen was in ieder geval de 68-jarige Moerer, op wie in januari 2014 al eens was geschoten en die in april daadwerkelijk werd vermoord. De politie denkt dat hij niet alleen fruit importeerde maar ook betrokken was bij de import van drugs.
De politie roept iedereen op die meer weet over de achtergrond van de drugsruzie, de schutters en de opdrachtgevers van de liquidaties zich te melden.

Wachten op privacy instellingen...